Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Dan Opštine Kotor - svečana sjednica

22.11.2014.
Dan Opštine Kotor - svečana sjednica

Povodom obilježavanja Dana Opštine Kotor održana je svečana sjednica Skupštine Opštine u sali Centra za kulturu „Nikola Đurković“. Prisutnima se obratio prdsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević:-„Vaše Ekselencije,Predstavnici vjerskih zajednica, Predstavnici prijateljskih gradova, gradonačelnici i predsjednici Skupština opština u Crnoj Gori, Predsjedniče Skupštine Opštine Kotor, Uvaženi odbornici, Dragi sugrađani, Dame i gospodo...Zahvaljujem svima koji su prihvatili poziv da prisustvuju svečanoj sjednici povodom 21. novembra - Dana Opštine Kotor.Na današnji dan, prije 70 godina, borci II Dalmatinske i I Bokeljske brigade oslobodili su ovo područje, doprinoseći tako opštem slomu fašizma.U ovom danu vjernici pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti slave dva velika praznika Aranđelovdan i Gospu od zdravlja.Uz iskrene čestitke svim sugrađanima povodom Dana Opštine, čestitam i onima kojima danas slave jedan od dva pomenuta vjerska praznika.

Objedinjujući tri praznika, 21. novembar na pravi način simbolizuje viševjekovnu tradiciju skladnih multietničkih i multikonfesionalnih odnosa u Kotoru. Taj sklad jedna je od najvećih dragocjenosti koju baštinimo iz naše bogate istorijske riznice. Istovremeno, to je i suštinska vrijednost ovoga grada i izuzetan potencijal njegove budućnosti u okvirima evropske Crne Gore.
Bogato civilizacijsko nasljeđe i jedinstvena ljepota prirodnog okruženja obavezuju nas da valorizujemo vrijednosti kojima raspolažemo i – čuvajući kulturni i istorijski identitet Kotora – gradimo kvalitetniji život za nove generacije.
Kao novoizabrani gradonačelnik Kotora, obraćam vam se prvi put. To je prilika da iskažem zadovoljstvo što su napori lokalne vlasti u prethodnom periodu dali konkretne rezultate. O značajnim investicijama u protekloj godini bićete informisani u filmu koji će biti prikazan tokom ove svečane sjednice.
Lično, raduje me što odgovornu dužnost predsjednika Opštine preuzimam u uslovima finansijske stabilnosti opštinskog budžeta, sa riješenim ključnim infrastrukturnim pitanjima, te sa izgledima da neki od važnih započetih projekata (kao što su žičara do tvrđave Sveti Ivan i dovršetak gradnje sportske dvorane) budu realizovani u narednom periodu. U pomenutim poslovima, kao i u nastojanju da unaprijedimo turističku privredu i valorizujemo bogato kulturno nasljeđe našeg drevnog grada, očekujem vašu podršku.
Tradicija Kotora obavezuje nas da nastavimo u pravcu vraćanja našem gradu pozicije koju on nesumnjivo zaslužuje, ne samo svojom bogatom istorijom, već i trenutnom pozicijom grada pod patronatom UNESCO-a, značajnog kulturnog i turističkog centra.
Sa posebnim uvažavanjem pozdravljam odluku Žirija da se nagrada „21. novembar“ posthumno dodijeli prof. dr Mariji Radulović za izuzetan doprinos u naučnom i društvenom radu. Siguran sam da je porodca prof. Radulović ponosna na ovo zaista zasluženo priznanje.Dame i gospodo, hvala na pažnji i sretan vam praznik!“- rekao je predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević.
Sve prisutne, goste i građane Kotora pozdravio je i predsjednik SO Kotor Nikola Bukilica.
Kulturno-umjetnički dio programa upriličili su učenici muzičke škole „Vida Matijan“, koji su pjesmom „Bokeljska noć“ zatvorili svečanu sjednicu povodom 21. novembra.