Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Lokalni akcioni plan za postizanje rodne ravnopravnosti

01.11.2013.
Lokalni akcioni plan za postizanje rodne ravnopravnosti

Promocija Lokalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti održana je u palati Bizanti u Starom gradu. Ovaj dokumenat je usvojen na sjednici gradske Skupštine 24. maja 2013. god. i u saglasnosti je sa planom aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori za period do 2017. god.


Opština Kotor je 2007. godine potpisala Memorandum o saradnji sa OSCE-om i Odjeljenjem za rodnu ravnopravnost kojim je planirano formiranje lokalnog tijela/mehanizma za rodnu ravnopravnost. Taj dokument je uključivao i edukaciju zaposlenih u lokalnoj upravi i saradnju sa lokalnim NVO. Krajem 2011 ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje iz Kotora potpisala je partnerski ugovor sa Udruženjem Fenomena iz Kraljeva za sprovođenje projekta “Promotion of European charter for equality of women and men in local life” / „Promocija Evropske povelje o jednakosti žena i muškaraca na lokalnom nivou“. 
Projekat je finansiran od Evropske komisije u sklopu IPA programa Civil Society Facility: Partnership actions - Empowerment of Women. Projektne aktivnosti realizovale su se se tokom 2012. godine u saradnji sa Udruženjem Fenomena, kao vodeće organizacije u projektu, i partnerskim organizacijama iz regiona: Centar lokalne demokratije LDA iz Niša, Srbija; Udruženje građana Agencija lokalne demokratije Mostar iz Bosne i Hercegovine; i The Kvinna till Kvinna Foundation iz Štokholma, Švedska i ANIMA - Centar za žensko i mirovno obrazovanje iz Kotora, Crna Gora. 28. februara 2012 je održana prva regionalna konferencija projekta u Kraljevu, tokom koje je potpisan Protokol o saradnji na projektu između lokаlnih sаmouprаvа: Grаda Krаljeva, Grаdske opštine Medijаnа Niš iz Srbije; Grаda Mostаra iz Bosne i Hercegovine i Opštine Kotor iz Crne Gore i orgаnizаcijа civilnog društvа: Udruženje Fenomenа Krаljevo, Srbijа, Centаr lokаlne demokrаtije LDA Niš, Srbijа, Animа Kotor, Crnа Gorа, Agencijа lokаlne demokrаtije Mostаr, Bosnа i Hercegovinа.
Opština Kotor i NVO ANIMA su se potpisivanjem Protokola o saradnji obavezale da će uložiti potrebne nаpore dа Evropskа poveljа o rаvnoprаvnosti ženа i muškаrаcа nа lokаlnom nivou bude ratifikovana u Opštini Kotor, kao i da će staviti na raspolaganje sve raspoložive resurse lokаlne uprаve zа pripremu i usvаjаnje lokаlnog аkcionog plаnа zа rodnu rаvnoprаvnost. Na osnovu člana 45. Zakona o lokalnoj samoupravi (“Sl.list RCG” br.42/03, 28/04, 75/05, 13/06 I “Sl.list CG” br.88/09, 03/10, 73/10, 38/12) i člana 30. Statuta opštine Kotor (“Sl.list opštine Kotor” br.03/04 i “Sl.list CG-opštinski propisi” br.17/08, 31/09, 40/10, 04/11), Skupština opštine Kotor na sjednici održanoj 02.04.2013.godine, donijela je Odluku o prihvatanju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou.
Lokalni akcioni plan za postizanje rodne ravnopravnosti u Opštini Kotor oslanja se na iskustva i preporuke međunarodnih dokumenata, kao i usvojene zakone i strategije Republike Crne Gore. Prije svega to su: Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, Plan za postizanje rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori 2008-2012., Preporuke CEDAW Komiteta i Zakon o rodnoj ravnopravnosti CG.
Predloženi dokumenat radila je Komisija za izradu Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost shodno Rješenju Predsjednika Opštine o imenovanju iste broj 0101-14365 od 28.09.2012. godine i objavljenom u „Službenom listu CG-opštinski propisi“, broj 37/12 od 18.12.2012. god., u saradnji sa NVO Anima, Centrom za socijalni rad i Zavodom za zapošljavanje, te resorno nadležnim organom lokalne uprave Opštine Kotor i savjetnicom za međunarodnu saradnju iz Stručne službe Predsjednika Opštine.
S obzirom da su rokovi za aktivnosti precizirane Planom istekli, te da je kašnjenje posljedica formalnih obaveza, Opština Kotor planira u daljem periodu ostvarivanje ciljeva navedenih u Planu.