Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Mala i srednja preduzeća i razvoj direktnih stranih ulaganja

16.05.2014.

Opština Kotor u saradnji sa Informest-om i italijanskom regijom Molise organizovala je radionicu na temu Mala i srednja preduzeća i razvoj direktnih stranih ulaganja (FDI) - u IPA zemljama u utorak 13. maja, u prostorijama hotela "Podgorica"  


Radionica se realizuje u sklopu IPA Projekta Jadranske prekogranične saradnje – Adriatic Governance Operational Plan (AdriGov). Projekat je započeo 1.10.2012. godine i trajat će do 31.3.2015.godine, a vodeći partner je italijanska regija Molise. Generalni cilj Projekta je definisanje i implementiranje Operativnog plana upravljanja Jadranom, kako bi se promovisala saradnja i zajednički model upravljanja na Jadranskom području, kroz promociju najboljih praksi i podsticanje zajedničkih inicijativa.
Skup je otvorilai predsjednica Opštine Kotor g-đa Marija Ćatović, nakon čega se prisutnima obratiti g-din Francesco Cocco, koordinator projekta AdriGov i g-din Aleksandar Pavićević, generalni direktoir NASME i Njegova Ekselencija g-din Vincenzo Del Monaco, ambasador Italije.
Predsjednica Ćatović je imala ulogu da otvori edukativni skup i ovom prilikom je izemđu ostalog istakla:
"Naš zadatak je da aktivno učestvujemo i damo doprinos usvajanju i razvoju strategije Jadransko- jonske inicijative, u cilju promocije inovativnog modela upravljanja, kroz integraciju regionalnih i lokalnih zajednica.
Današnja radionica posvećena je razvoju malih i srednjih preduzeća, u cilju podizanja svijesti i uvođenju novih perspektiva i standarda u njihovom poslovanju, kako bi se unaprijedila njihova konkurentnost na domaćem i međunarodnom tržištu. Mala i srednja preduzeća imaju važnu ekonomsku i socijalnu ulogu, naročito u zemljama u tranziciji, jer se njihovim posredstvom društvo lakše suočava sa brojnim izazovima, povezanima sa ekonomskim razvojem, nejednakostima, stepenom nezaposlenosti, demografskim razvojem i strukturalnim promjenama. Takođe prisutni će imati prilku da se upoznaju sa novim aspektima direktog stranog ulaganja, koji je u pozitivnoj korelaciji sa ubrzanim procesom globalizacije svjetske privrede. Zato Vas pozivam da zajedničkim učešćem, realizujemo današnji događaj, koji će pružiti ekspertska znanja, ali i motivaciju da samo zajedničkom saradnjom naše društvo učinimo prosperitetnijim, bogatijim i boljim"- rekla je g-đa Ćatović.