Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

OBILJEŽAVANJE 13. JULA I POLAGANJE VIJENACA

13.07.2019.
OBILJEŽAVANJE 13. JULA I POLAGANJE VIJENACA

Predsjednik Opstine Kotor g-din Zeljko Aprcovic i Predsjednik Skupstine opstine Kotor g-din Jovo Sudjic danas polozili vijenac na spomenik u Parku slobode povodom obiljezavanja 13.jula.

Ujedno sa delegacijom, uz prisustvo pripadnika Vojske Crne Gore, vijenac su polozili clanovi UBNOR-a I Antifasista Kotor I tom prilikom prisutjima se obratio Predsjednik UBNORA I Antifasista g-din Jovo Becir.

Danas je 13 jul,DAN DRŽAVNOSTI Crne Gore i jedan od najznačajnih datuma iz njene krvave istorije.

Nakon vjekovnih borbi za slobodu, na ovaj dan 1878. godine, u glavnom gradu Njemačke, na skupu predstavnika tadašnjih velikih sila, poznatom kao Berlinski Kongres,Crna Gora je priznata od tih istih velikih sila kao nezavisna država.
Ništa manje značajan je 13 jul 1941. godine, kada je dignut ustanak protiv okupatora i fašizma.
Crna Gora danas obilježava Dan državnosti u znak sjećanja na te slavne datume.

U Crnoj Gori ogromna većina zna da je postojao jedan jedini antifašistički pokret, a da su svi ostali, sviđalo se to ili ne nekome, sarađivali s okupatorom na ovaj ili onaj način.
Žan Pol Sartr je govoreći o Drugom Svjetskom ratu rekao i ovo:
„Crnogorski ustanak 1941. godine upozorio je čovječanstvo kojim putem treba da se kreće...“

Danas u Crnoj Gori nema izjednačavanja žrtava i dzelata a neće ga ni biti ni u buduće. Danas u njoj nema revizija toka ni ishoda Drugog Svjetskog rata.
Danas, ovog 13 jula, Crna Gora dobro zna kolika je bila cijena boravka fažizma na njenoj teritoriji. Crna Gora ne muči sebe mučeci se traganjem na odgovore o velikim problemima svijeta, ne brinu je ni „panslovenske brige „i slobodno korača putem svoje sudbine. Crna Gora gleda racionalno na sopstvene zablude prošlosti, svjesna tih zabluda ali i činjenica da je možda bas dugotrajnost tih zabluda bio razlog da njihova cijena bude najmanja u poredjenju s drugima.
Danas Crna Gora nije ni vjerska, ni nacionalna država a to neće ni postati. U Crnoj Gori zlatne ali ni zarđale kašike nijesu dio nacionalnog prestiža. Momci danas ne služe vojsku i spremanje za ratove nije nacionalna ideologija. Danas 13-tog jula u Crnoj Gori je vjerovanje u ljude potrebno i poželjno, a vjerovanje u boga i božje izaslanike je privatna stvar svakog pojedinca. mZahvaljujući svim a pogotovo tom 13 julu, danas se slobodno zbori crnogorski i izvan Crne Gore. Integracije u Nato-u i u Evropskoj Uniji je naš imperativ, to je apsolutno svima jasno, čak i i najradikalnijim političkim grupacijama.
Danas Crna Gora zna tačno gdje su joj granice, ne pati za Skadrom, ne želi ni skim da se ćera još, ne stoji nikom na putu, niti dopušta da njoj iko stoji na putu.
Crna Gora može biti ponosna jer je jedina država bivših jugoslovenskih prostora gdje se nije ratovalo, ubijalo i razaralo devedesetih godina prošlog vijeka..
Rezultate koje postiže Crna Gora u evropskim i evroatlanskim integracijama veliki su garant naše stabilnosti i progresa i veliki i nezamjenljivi spoljnopolitički ali i ukupni interes Crne Gore.
Srećna bila i da je vječna Crna Gora i njena sloboda.“