Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

OBILJEŽENO 150 GODINA USTANKA U BOKI KOTORSKOJ

08.11.2019.
OBILJEŽENO 150 GODINA USTANKA U BOKI KOTORSKOJ
U okviru programa obilježavanja 150 godina ustanka u Boki Kotorskoj, predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović je danas položio vijenac na Crkvicama. Pored njega ispred Opštine Kotor bile su i potpredsjednica Sonja Seferović, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Marina Dulović i glavna administratorka Milena Kašćelan.
Gradska muzika je odsvirala himnu Crne Gore ,,Oj, svijetla majska zoro“ nakon čega je predsjednik Aprcović pozdravio prisutne.
,,U ratnim događanjima u vrlo bogatoj istoriji Boke Kotorske, Bokeljski ustanak, iz 1869. godine, svojom žestinom i posljedicama koje je izazvao bio je jedna od najznačajnijih pobuna u istoriji ovog kraja. U ustanku su, pored Krivošijana, učestvovali i stanovnici drugih mjesta: Grblja, Pobora, Maina i Brajića. Poznata je činjenica da je donošenje zakona o opštoj vojnoj obavezi iz 1868. godine, kojim su ukinute stare povlastice Bokelja i uvedena obaveza služenja u redovnoj austrougarskoj vojsci, što je uključivalo i zabranu slobodnog nošenja oružja - glavni povod izbijanja ustanka.
Dok je samo izbijanje ustanka i herojska borba ustanika protiv velike i dobro naoružane  austro-ugarske vojske izazivala istovremeno i čuđenje i divljenje, relativno brzo okončanje ustanka izazvalo je po Austro-Ugarsku, reklo bi se, kompromitujući mir, u Knez Lazu 11. januara 1870. godine. Po odredbama mira svi Bokelji su bili oslobođeni služenja u austrougarskoj vojsci i garantuje im se slobodno nošenje oružja. Istovremeno, data je i politička amnestija svim učesnicima ustanka.
Nužan dio pažnje se mora posvetiti važnim istorijskim događajima kao što je i ovaj koji danas obilježavamo.“
Ceremoniji i edukativnom času, zbog loših vremenskih prilika, nije prisustvovalo 150 osnovaca iz kotorskih osnovnih škola, pa je predsjednik Aprcović  posjetio Osnovnu školu ,,Veljko Drobnjaković“ i tamo pozdravio učenike i nastavno osoblje.
,,Lokalna samouprava će dati sve od sebe da zajedno sa Ministarstvom sporta i mladih i Ministarstvom prosvjete omogući bolje uslove rada u svim osnovnim školama na području kotorske opštine. Nijesam zadovoljan sa ovim što sam ovdje zatekao danas-sala i svlačionica su u lošem stanju i potrudiću se da zajedno sa svojim saradnicima poboljšam situaciju i vama obezbijedim siguran i lijep boravak u školi,“ istakao je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.