Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

OBILJEŽENO 75 GODINA OD OSLOBOĐENJA BOKE I CRNE GORE

11.11.2019.
OBILJEŽENO 75 GODINA OD OSLOBOĐENJA BOKE I CRNE GORE
U organizaciji UBNOR-a i antifašista Tivta, Budve, Kotora i Herceg Novog u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat sinoćje održana svečana Akademija „Crvena zastava slobode“.
 
Akademija se organizovala u čast 75 godina od oslobođenja Tivta, Herceg Novog, Kotora i Budve, formiranja Prve Bokeljske brigade i odlaska GPD Tivat u redove Prve Bokeljske brigade.
Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović prisustvovao je Akademiji i obratio se prisutnima:
 
,,Oslobođenja Kotora, Tivta, Herceg Novog i Budve moramo se sjećati zbog naših predaka, ali i zbog naše djece i budućnosti. Danas odajemo počast svim preživjelim borcima, ali, prije svega, herojima koji su položili svoje živote za slobodu domovine i onima koji su podlegli mučenjima ili strijeljani.
 
Za slobodu i borbu protiv fašizma 524 borca iz Kotora dalo je svoje živote. Sjećanje na njih neka bude opomena svima nama i budućim generacijama, da bez obzira na političko opredjeljenje, takve stvari se više ne smiju dešavati našoj zemlji. 
 
Iako je prošlo 75 godina od oslobođenja, još uvijek se sjećamo svih heroja koji su dali svoje živote za slobodu koju danas imamo. 
 
Komandant Prve bokeljske brigade i narodni heroj Božo Jovanović kao i komesar brigade Mato Petrović, zajedno sa svojim saborcima, dali su nemjerljiv doprinos oslobođenju Kotora.
 
Prvi politički komesar iz Risna heroj Nikola Đurković formirao je Krivošijsku četu u danima trinaestojulskog ustanka. U zasjedi je poginuo zajedno sa svojim saborcima Dašom Pavličićem, Stjepanom Šarencom i Savom Ilićem.
 
Učitelj, zapaženi borac Orijenskog bataljona, posebno u borbama na Ledenicama, Crkvicama i Grahovu, Savo Ilić, učestvovao je u najvećoj diviziji u Boki Kotorskoj, a jula 1942. uništio je municijsko skladište na Verigama. I da ne zaboravim, narodnog heroja Boke i Jugoslavije, Mata Brguljana, komesara čete IV Proleterske brigade.
 
Svjesni smo pokušaja prekrajanja istorijskih činjenica, ali ne smijemo zaboraviti heroje zbog kojih smo se okupili danas ovdje, niti to da je čitav poslijeratni svijet nastao na idejama slobode i jednakosti, na idejama antifašističke borbe.
 
Podsjećanjem na događaje iz naše slavne istorije, na sve one koji su dali živote za slobodu svoje zemlje, ukazujemo koliko je sloboda zapravo važna. Zato pokušaj prekrajanja i revizije istorije ne smije proći nekažnjeno jer se time gazi svaka žrtva koja je pala na putu ka ostvarenju sna o slobodarskom narodu Crne Gore. To pogađa sve Crnogorce koji su oduvijek znali da cijene slobodu i čast."