Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

ODATA POŠTA NARODNIM HEROJIMA I PRVOBORCIMA

21.01.2020.
ODATA POŠTA NARODNIM HEROJIMA I PRVOBORCIMA
Ranije danas, predstavnici UBNOR-a Kotor, na spomen obilježju na Podima kod Herceg Novog, odali su poštu i tako obilježili 77. godišnjicu pogibije neustrašivih proletera, članova Mjesnog Komiteta  za Herceg Novi i rukovodilaca Orjenskog partizanskog batoljona, narodnih heroja, Nikole Đurkovića  i Sava Ilića, kao i Prvoboraca Daša Pavičića i Stijepa Šarenca.
 
Ispred Opštine Kotor pomenu je prisustvovala potpredsjednica Sonja Seferović.
 
Prisutnima se obratio v.d. predsjednika UBNOR-a Kotor Jovo Bećir:
 
,,Sa neizmjernim bolom i tugom narod Boke je doživio gubitak svojih najboljih sinova. Njihova smrt bila je u isto vrijeme podsticaj da narod ovog kraja, predvođen svojom partijom, još čvršće zbije redove i nastavi da sprovodi u život njihovo započeto djelo. U tome ga ni najokrutnije mjere odmazde okupatora nijesu mogle spriječiti.
Kada su Bokelji govorili o Partiji mislili su uvijek na Nikolu Đurkovića, a kada su govorili o Nikoli, mislili su o Partiji.
Ponikao je u ovom kraju u poštenoj građanskoj porodici koja se nikad nije odnarodila.
Kroz život je koračao uspravno, široko otvorenih očiju. Za svoje životno djelo Nikola Đurković je proglašen za Narodnog Heroja 11. jula 1945. godine. Narod pod Orjenom dugo nije vjerovao, nije htio da vjeruje da nema više njihovog velikog učitelja. Ali, njegovo djelo je nastavljeno .
On i danas živi kao vječna  i svijetla legenda .
Orjen i Nikola, Savo, Dašo i Stijepo ostali su zauvijek zajedno.
Vaše djelo utemeljeno je u državnost Crne Gore, naše i vaše svete otadžbine. Za vas nije bilo druge alternative. Dali ste ogroman doprinos pobjedi nad fašizmom. Crna Gora je kao učesnica Drugog svjetskog rata bila dio koalicije koja je izvojevala pobjedu nad fašizmom i ostala antifašistička zemlja. Antifašizam je vodilja Crne Gore na svojim evroatlanskim integracijama", kazao je između ostalog Bećir.