Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

ODRŽAN SASTANAK OPŠTINSKOG TIMA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE NA TEMU KORONA VIRUSA

17.03.2020.
ODRŽAN SASTANAK OPŠTINSKOG TIMA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE NA TEMU KORONA VIRUSA
Juče je u prostorijama Opštine Kotor održan sastanak Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje na kojem je razmatrana aktuelna situacija u gradu uzrokovana pojavom korona virusa. Sastankom je rukovodio predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.
Na početku sastanka on se najprije  zahvalio sugrađanima i svim učesnicima sastanka na pravovremenom reagovanju u cilju zajedničkog preduzimanja svih preventivnih mjera koje je propisao Institut za javno zdravlje Crne Gore. Prvi čovjek grada je istakao važnost principijelnog poštovanja naredbi Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti koje su donešene 15. marta.
Na sastanku su doneseni sljedeći zaključci:
  1. Preporučuje se građanima da poštuju režim rada Opšte bolnice Kotor koji je uspostavljen u cilju suzbijanja širenja infekcije novim korona virusom. Takođe se mole građani da poštuju uputstva koja su izdata od strane ove zdravstvene ustanove.
  2. Mole se roditelji da djecu ne vode na dječija igrališta ili druge slične otvorene i zatvorene prostore, i tako daju doprinos suzbijanju širenja eventualne infekcije.
  3. Komunalna policija i Uprava policije OB Kotor zajdnički će pružiti logistiku u obezbjeđenju objekata Opšte bolnice u Kotoru i Psihijatrijske bolnice, kako bi se na prilasku i unutar kruga zdravstvenih ustanova obezbjedio nesmetan rad stručnog medicinskog osoblja. Ukoliko se bude ukazala potreba Opština Kotor će i finansijskim sredstvima pomoći zdravstvenim ustanovama radi angažovanja firmi za privatno obezbjeđenje.
  4. Opština Kotor će u saradnji sa Centrom za socijalni rad za opštine Tivat, Kotor i Budva uz podršku Uprave policije OB Kotor i Komunalne policije, učestvovati u obilasku dječijih igrališta i ostalih javnih površina.
  5. U saradnji sa Centrom za socijalni rad urgentno napraviti spisak osoba koje su u stanju socijalne potrebe i formirati tim volontera koji će im dostavljati neophodne životne namirnice kako ne bi izlazili iz svojih domova.
  6. Opština Kotor je izvršila nabavku dezinfekcionih sredstava za dezinfekciju javnih površina na teritoriji opštine Kotor.
  7. Lokalna samouprava  je obezbijedili nesmetan rad opštinskih organa, a sve u skladu sa preporukom Nacionalnog koordinacionog tijela.  Svi sugrađani mogu da pozovu broj telefona 067 251 745 radi dobijanja informacija u vezi rada lokalne samouprave, ali i sve vezano za suzbijanje širenja infekcije izazvane korona virusom. Takođe, građanima je na raspolaganju i e-mail adresa info@kotor.me , na koju mogu slati sva pitanja u vezi rada lokalne samouprave, a na koja će najkasnije u roku od 48 sati, odgovoriti Glavna administratorka Opštine Kotor.
  8. Opština Kotor će stupiti u kontakt sa svim privatnim zdravstvenim ustanovama i apotekama na teritoriji opštine Kotor, kako bi sugrađani pravovremeno dobijali informacije o količinama ljekova koji bi u slučaju eventualne infekcije bili potrebni stanovnicima Kotora. Isto tako, Opština Kotor će stupiti u kontakt  sa svim mega marketima sa područja naše opštine, u cilju dobijanja informacija o potrebnim zalihama neophodnih prehrambenih artikala.
  9. Opštinski tim je svim taksi udruženjima poslao upozorenje da su shodno naredbama i preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti dužni da svakodnevno vrše dezinfekciju vozila. Takođe, neophodno je dezinfikovati i gradski prevoz, kao i autobuska stajališta na teritoriji opštine Kotor.
  10. Opština Kotor je obezbijedila i flajere koji će se naći u apotekama, prodavnicama, pekarama, bankama, poštama i na kamenom kiosku, sa preciznim uputstvima kojih se građani trebaju pridržavati u cilju sprječavanja širenja korona virusa.
  11. Komunalna policija u saradnji sa Centrom za socijalni rad vrši dvadesetčetvoročasovni nadzor i na usluzi je svim našim sugrađanima.
 
Sve informacije i prijavu eventualnih simptoma korona virusa građani mogu prijaviti na sljedeće brojeve telefona :
 
032 334 533 Dom zdravlja Kotor
069 613 422 dr Tatjana Lalovic, epidemiolog
069 307 245 ID za odrasle  
069 428 556 ID za djecu