Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

ODRŽANA GENERALNA SKUPŠTINA JADRANSKO JONSKE EUROREGIJE U MOSTARU

17.07.2019.
ODRŽANA GENERALNA SKUPŠTINA JADRANSKO JONSKE EUROREGIJE U MOSTARU

U prisustvu predstavnika regionalnih i lokalnih vlasti članica Jadransko - jonske Euroregije (JJE), u hotelu 'Mepas' u Mostaru je 16. jula održana XVI Generalna skupština ove regionalne organizacije.

Na početku sjednice pozdravnim govorima prisutnima su se obratili predsjednik Jadransko-jonske Euroregije - Dubrovačko-neretvanski župan i šef hrvatske delegacije u Evropskom odboru regija Nikola Dobroslavić, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, Generalni sekretar Jadransko-jonske Euroregije Francesco Cocco i predsjednik regije Abruzzo Marco Marsilio koji je izabran za prvog potpredsjednika JJE.

Na sjednici u Mostaru usvojena su programska dokumenta i izvještaji i utvrđene aktivnosti organizacije za 2019. godinu. Ovom prilikom je ratifikovana Atinska deklaracija INTERREG MED zajednice održivog turizma kao i Alijansa za saradnju na Mediteranu. Članice Jadransko-jonske Euroregije, posebno iz zemalja koje su u procesu pristupanja EU, imaju priliku da kreiraju zajedničke inicijative, pripreme se za implementaciju kohezione politike i korišćenje novih instrumenata finansiranja koje nudi Evropska unija. Iz Crne Gore u ovoj organizaciji su Opštine Kotor, Tivat, Ulcinj, Herceg Novi, Budva i Cetinje.

'Kroz dosadašnje aktivnosti dokazali smo da je intenziviranje saradnje u cilju ekonomskog i društvenog rasta i zapošljavanja u cijeloj regiji jedini mogući i direktan put u bolju zajedničku budućnost. Čvrsto vjerujem da Evropska strategija za Jadransko-jonski makroregion (EUSAIR) kojoj smo u potpunosti posvećeni može ojačati saradnju država članica EU i onih koje to još nisu' istakao je Herceg.

'Pravila EU su stroga i Hrvatska je prošla vrlo trnovit put do članstva u EU, ali je i ispunila sve one uslove koji su kriterijum za članstvo. Sa naše strane - sa regionalnog nivoa, od strane Hrvatske i EU potrebna je apsolutna podrška za sve zemlje kandidate da se pridruže Evropskoj uniji. Iskustvo Hrvatske je pokazalo da je moguće ostvariti članstvo u EU i nema razloga da u tome ne uspiju i sve države na istočnoj obali Jadranskog mora' - istakao je ovom prilikom Dobroslavić.

U ime Opštine Kotor u radu sjednice učestvovala je koordinatorka opštinske Kancelarije za međunarodnu saradnju i kontakt osoba Zajednice opština i Generalnog sekretarijata Vlade - Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji za komuniciranje procesa EU integracija ispred Opštine Kotor Jelena Stjepčević. Opština Kotor aktivna je članica Jadransko - jonske Euroregije od njenog osnivanja 2006. godine, od kada sa partnerima unutar JJE uspjesno sprovodi projekte prekogranične saradnje. Članstvo u transnacionalnim mrežama i projektima evropske teritorijalne saradnje od sve je većeg značaja. U tom kontekstu, Euroregija gradi kredibilitet i ekspertizu u širenju primjera dobre prakse, obezbjeđivanju prenošenja i preslikavanja rezultata i stimulisanju kreiranja politika među svojim članicama. Učešće JJE u evropskim projektima stvara dodatnu vrijednost za asocijaciju kao cjelinu kao i za njene članice, ne samo u pogledu usvajanja najboljih praksi, već i u kontekstu stvaranja prilika za razvoj znanja i kapaciteta.Ova organizacija predstavlja model saradnje koji promoviše transnacionalno, prekogranično i međuregionalno povezivanje u skladu sa savremenim standardima i brojnim primjerima širom Evrope. Jadransko-jonska Euroregija je institucionalni okvir za identifikaciju i rješavanje najvažnijih zajedničkih pitanja na Jadranu u skladu sa Akcionim planom za implementaciju Evropske strategije za Jadransko-jonski makroregion (EUSAIR). Najveća je mreža regionalnih i lokalnih vlasti Jadransko - jonskog makroregiona iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Grčke i dio AI NURREC inicijative koja okuplja preko sto institucija iz regiona i mreže univerziteta, privrednih komora, gradova i regija.