Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Održana prezentacija Instituta za biologiju mora iz Kotora sa kompanijom Jugopetrol

02.12.2014.
Održana prezentacija Instituta za biologiju mora iz Kotora sa kompanijom Jugopetrol

Institut za biologiju mora iz Kotora i Jugopetrol AD Kotor, član Hellenic Petroleum Grupacije, održali prezentaciju realizovanog projekta “Nastavak istraživanja morskih pećina i staništa za morske medvedice (rt Platamuni - rt Voluica)”, u Sali Instituta za biologiju mora. Na prezentaciji govorili: - Dr. Mirko Đurović, Direktor Instituta za biologiju mora Kotor - Dr. Vesna Mačić, Naučni saradnik u Institutu za biologiju mora Kotor - Ioannis Geroulanos, Izvršni direktor Jugopetrola AD Kotor U Crnoj Gori još uvijek zvanično nema zaštićenog područja u moru (ZPM). Ministarstvo održivog razvoja i turizma planira da zaštiti područje okoline ostrva Katič kod Petrovca i od rta Platamuni do rta Žukovac, što je iziskivalo detaljno izučavanje područja i ustanovljavanje prisustva važnih staništa i vrsta kako bi se obezbijedila njihova dalja zaštita prema domaćoj i EU legislativi.

Zahvaljujući ovogodišnjoj donaciji AD Jugopetrola Kotor, pomenuti projekat je sproveden u proteklih nekoliko mjeseci kao nastavak prošlogodišnjeg. Institut za biologiju mora je zajedno sa kolegama iz grčke NVO Archipelagos(g-đa Aliki Panou) i crnogorske NVO MedCEM (g-din Dušan Varda) tokom maja ove godine sproveo istraživanja morskih pećina u pomenutoj oblasti i prvi put je za ovaj dio obale stvorena evidencija tih specifičnih staništa koja su među prioritetima shodno EU Direktivi o staništima, a važe za lokacije sa jedinstvenim i visokim biodiverzitetom, neophodne i za opstanak tuljana kao najrjeđeg morskog sisara u Sredozemlju. Takođe je urađeno mapiranje algi i izračunavanje indeksa ekološkog kvaliteta akvatorije, što se traži kao obavezan monitoring prema EU Direktivi o vodama.
Zahvaljujući prošlogodišnjoj donaciji Jugopetrola i istraživanju morskih pećina na području rt Arza - rt Platamuni, predstavnici Instituta za biologiju mora su učestvovali na dva međunarodna kongresa i predstavili rezultate široj naučnoj javnosti, što planiraju da urade i sa ovogodišnjim rezultatima