Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

OPŠTINA KOTOR I MORSKO DOBRO DOGOVORILI SARADNJU

05.09.2019.
OPŠTINA KOTOR I MORSKO DOBRO DOGOVORILI SARADNJU

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović razgovarao je danas sa direktorom JP Morsko dobro Predragom Jelušićem o aktuelnim problemima u opštini, kao i o partnerstvu sa preduzećem za pripremu naredne turističke sezone. „Podrška Morskog dobra je jako bitna u radu lokalne samouprave, a mnogo je planova koji se mogu realizovati u skladu sa vašim mogućnostima,“ najprije je istakao predsjednik. On je kazao da zajedno sa ovim javnim preduzećem „vidi mjeru mogućeg rješenja problema muljanske rive.“
„Jasno je da je JP Morsko dobro imalo potpuna zakonska ovlašćenja da raspiše javni poziv za izdavanje dijela prostora koji se nalazi u zoni Morskog dobra licima koja će gazdovati u narednom periodu,“ rekao je predsjednik. Jelušić je istakao da je uloženo 35 000 eura za sređivanje muljanske rive i konstatovali su da će opština i preduzeće pronaći najbolji način kako bi bilo riješeno pitanje zakupa muljanske plaze.
Oni su saglasni da za sljedeću turističku sezonu, po uzoru na dobar primjer uspješne investicije šetališta Perast-Risan, treba napraviti i šetalište koje bi vodilo od Morinja do Kostanjice. Idealno bi bilo napraviti i javnu komunikaciju Muo-Prčanj-Stoliv uz saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara, precizirali su Aprcović i Jelušić.
Takodje je bilo riječi i o uređenju jednog kupališta u Perastu i tri kupališta u Risnu. Iz Morskog dobra smatraju da se kupalište može proširiti, da se može napraviti staza za invalidna lica i toaleti. Jelušić je istakao da ,,bi to bila javna, a ne hotelska plaža i da je to investicija vrijedna oko 450 000 eura.“ U fokusu plana za 2020. godinu su tri plaže u Risnu kao i Luka Risan u dogovoru sa Vladom Crne Gore. ,,Ekonomski elaborat studije treba da bude urađen u naredna dva mjeseca,“ rekao je Jelušić.
Predsjednik Aprcović je istakao da je uređenje ponti u Dubroti takodje nešto što ulazi u projekat pripreme turističke sezone za narednu godinu. ,,Mi nemamo pješčane plaže, a ponte karakterišu Kotor. Održavanje čistoće, zelenih površina, rasvjete i klupa je takođe od velike važnosti,“ kazao je on.
Morsko dobro je doniralo i finansijska sredstva u iznosu od 60 000 eura za uređenje parka oko Instituta za biologiju mora, a predsjednik je napomenuo da je neophodno srediti i pješačku stazu pored rijeke Škurde u dvorištu OŠ ,,Njegoš,“ kao i samo korito rijeke. On je dodao da je 174 palme napao surlaš, odvojeno je 270 000 eura za sanaciju i ta sredstva su na kraju pripala Opštini Herceg Novi.
Aprcović i Jelušić su se usaglasili da postoji prostor za poboljšanje saradnje Opštine Kotor i JP Morsko dobro, te da će u narednom periodu intenzivirati komunikaciju o svim pitanjima koja su u obostranom interesu.