Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

ORGANIZOVAN GRAĐANSKI SAT U KOTORU

11.10.2019.
ORGANIZOVAN GRAĐANSKI SAT U KOTORU
Danas je u multimedijalnoj sali crkve Sv. Pavla organizovan ,,Građanski sat” koji predstavlja novi projekat Ministarstva odbrane u cilju promocije vojnog poziva, dobrovoljnog služenja vojnog roka, kao i obrazovanja na inostranim vojnim akademijama. Ovim projektom Ministarstvo odbrane nastavlja sa praksom približavanja vojske mladoj populaciji kroz neposredni kontakt i komunikaciju, ali i proširuje saradnju sa lokalnim samoupravama, u svrhu što uspješnijeg ostvarivanja strateških ciljeva Ministarstva odbrane iz dijela ljudskih resursa. Pozdravni govor je održao predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.
,,Pored vojničke tradicije koja je veoma jaka u Crnoj Gori, mlade generacije teško mogu odabrati časniji poziv. Biti dio Vojske Crne Gore privilegija je hrabrih. U vojsci se afirmiše dužnost, a kodeks vojne etike nauči mladog čovjeka o samokontroli u službi i van nje,“ kazao je predsjednik Aprcović.
On je istakao da se ,,Vojska se ne bavi samo ratovanjem - ona postoji i da bi svakom građaninu ulila sigurnost, u slučaju raznih prirodnih katastrofa, ekstremnih prirodnih nepogoda i sličnih vanrednih situacija.“ Većinu zainteresovanih su činili kotorski srednjoškolci, kojima je predsjednik Opštine Željko Aprcović rekao da bi ,,Iako su mladi trebali biti svjesni činjenice da Vojska Crne Gore teži da motiviše mlade kako bi u njene redove ušli najbolji i najposvećeniji.“
Građani Kotora su kroz neposrednu komunikaciju sa predstavnicima Ministarstva odbrane, imali priliku da pitaju i da se informišu o dobrovoljnom služenju vojnog roka, zapošljavanju, projektima za mlade, rodnoj ravnopravnosti i obrazovanju na inostranim vojnim akademijama.
Perica Bojičić, potpukovnik i Vesko Popović, kapetan iz Ministarstva odbrane Crne Gore najprije su prezentovali prisutnima dosadašnji učinak, a potom odgovarali na pitanja o upisu, stipendijama i svemu onome što ih čeka ukoliko se odluče za Vojnu akademiju.