Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

REGIONALNI SASTANAK ICOMOS MREŽE JUGOISTOČNE EVROPE

26.09.2019.
REGIONALNI SASTANAK ICOMOS MREŽE JUGOISTOČNE EVROPE

Danas je u Kotoru počeo Regionalni sastanak ICOMOS mreže Jugoistočne Evrope u multimedijalnoj dvorani u crkvi Sv. Pavla. Prisutnima se najprije obratio ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanovic: ,,Koristim priliku da posebno zahvalim intezivnoj podršci međunarodnog ICOMOS-a Crnoj Gori. Ovo je prilika da se prisjetimo da je prije upisa na UNESCO listu prethodio razorni zemljotres koji je pogodio crnogorsko primorje, kada je stradala 101 osoba i koji je nanio značajnu štetu našem kulturnom nasljeđu."

Pitanja regionalnih praksi u oblasti konzervacije i restauracije, ali i pitanja lokalnih specifičnosti, izazovi i prilike za saradnju, pitanja dokumentacije i registara koji se odnose na nacionalna kulturna dobra, kao i saradnja sa regionalnim nevladinim organizacijama i univerzitetima neke su od tema današnjeg sastanka.

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović takodje je pozdravio prisutne i kazao da mu je …,,Izuzetna čast govoriti povodom jednog ovako značajnog događaja za grad Kotor i državu Crnu Goru, imajući u vidu da se 2019. godine obilježava 40 godina upisa Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotor na UNESCO listu, kojim se po mom dubokom uvjerenju sačuvao integritet i autentičnost područja svjetske kulturne baštine."

,,Svjesni smo činjenice neprocjenjivog kulturnog nasljeđa Kotora, ali isto tako i vaše uloge da nam ukažete i pomognete smjernicama kako doći do najboljih i najadekvatnijih rješenja u što kraćem roku, ne zanemarujući interese građana, grada i države Crne Gore,” istakao je Aprcović. On je zaključio da …,, Izazovi postoje da bismo se suočili sa njima, da bismo ukrstili argumente i da bismo došli do optimalnog modela zaštite i razvoja grada u cjelini.”

U Crnoj Gori borave predsjednik međunarodnog udruženja ICOMOS Tošijuki Kono, potpredsjednik Grelan Rurk, kao i dugogodišnji potpredsjednik Bendžamin Muton. Pored njih sastanku su prisustvovali i predstavnici ICOMOS udruženja: Austrije, Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Hrvatske, Kosova, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, kao i predstavnici budućeg ICOMOS udruženja Crne Gore, koje je u osnivanju sa predstavnicima crnogorskih institucija iz oblasti zaštite kulturnog nasljeđa.