Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

CONSUMELESS PLUS PROJEKAT

29.07.2021.

28.07.2021.godine održan je webinar u okviru projekta ConsumeLess Plus.
Opština Kotor je partner na evropskom projektu pod nazivom „ConsumeLess Plus“ odobrenog u okviru programa Interreg MED.

U projektu učestvuje ukupno šest partnera iz šest različitih zemalja. Vodeći partner je Agencija za energiju i vode - EVA (Malta), dok su drugi partneri na projektu: Ambiente Italia Srl - AI (Italija), Regionalna razvojna agencija Larnaca -Famagusta - ANETEL (Kipar), Institut za poljoprivredu i turizam - IPTPO (Hrvatska), Opština Kotor (Crna Gora) i Privredna komora Nica Obala Azure - CCI Nica (Francuska). Pridruženi partneri na projektu su: Upravno odjeljenje za turizam Istarske županije (Hrvatska), Turistička zajednica Larnake (Kipar) , Regionaln Federacija turističkih poslovnica Provanse-
Alpa-Azurne obale(Francuska), Turistička uprava Malte(Malta) i Turistička organizacija Opštine Kotor (Crna Gora).

Ukupan budžet projekta ConsumeLess Plus iznosi 399.975,00 €, dok Opština Kotor ima budžet od 56.775,00 €. Ukupno trajanje projekta je 13 mjeseci, odnosno do 30. juna 2022. godine.

Zadatak projekta je predstaviti destinaciju kao destinaciju za potrošnju koja na taj način postaje dio mediteranske zajednice koja valorizuje prirodne resurse i kulturnu baštinu i koja se fokusira na lokalnu ekonomiju i zajednicu. Model ConsumeLess povećava atraktivnost i konkurentnost destinacija uz očuvanje ekosistema, minimiziranje upotrebe resursa (npr. struje i vode), smanjenje otpada, minimiziranje emisija i zagađenja, osigurava dobrobit građana i posjetilaca i doprinosi oporavku turizma nakon Kovid19 pandemije.

Model ConsumeLess doprinosi promociji pametnog i održivog rasta u mediteranskim primorskim regionima kroz javno-privatna partnerstva čiji je zajednički cilj da postanu održiva destinacija. Cilj je doprinijeti mediteranskim regionima u obnovi njihovih destinacija, podstičući mala i srednja preduzeća da dijele zajedničke principe održivosti, inovacija i investicija. Održivost treba da bude vodeći princip ka oporavku turizma sa ciljem promocije sigurnih destinacija, poboljšanja lokalne proizvodnje i doprinosa rastu.

ConsumeLess Plus prenosi model koji je testiran tokom tri godine projekta ConsumeLess u pet mediteranskih zemalja (Malta, Italija, Grčka, Albanija i Španija) koji je obuhvatio približno 30 destinacija i 300 učesnika i objekata. Model uključuje smjernice, priručnike, protokole, vodiče, promotivne proizvode, etikete, komunikacione materijale. Projekt će implementirati postojeći model u četiri nove mediteranske regije iz Hrvatske, Crne Gore, Francuske i Kipra, uključujući inovativnu komunikacijsku i teritorijalnu marketinšku kampanju razvijenu u okviru projekta ConsumeLess.

Zadatak Opštine Kotor je implementacija modela, provjerenih procesa, tehnika, alata, usluga i metoda.