Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

GRAD KOTOR USPJEŠNO PREDSTAVLJEN NA KURSU KINESKOG JEZIKA I KULTURE POBRATIMSKOG XI ANA

13.06.2022.
GRAD KOTOR USPJEŠNO PREDSTAVLJEN NA KURSU KINESKOG JEZIKA I KULTURE POBRATIMSKOG XI ANA

Ukupno 171 državni službenik iz 20 gradova  medju kojima je i Kotor, grad pobratim Xi’ ana, iz 13 zemalja pohađao je onlajn program učenja kineskog jezika uz upoznavanje kulture Kine i grada Xi’ana u trajanju od 8 nedjelja pod nazivom: ‘Učenje kineskog jezika, stvaranje zajedničke budućnosti’.

Polaznici iz Kotora koji su posredstvom Opštine Kotor pohađali ovaj kurs, zaposleni u javnoj upravi, školama, turizmu i ugositeljstvu, nakon dobijenih sertifikata podijelili su svoje utiske o ovoj inicijativi i saradnji sa Opštinom Kotor:

„Kurs je predstavljao odličnu priliku ne samo za savladavanje osnova kineskog jezika, već i za upoznavanje s kulturom, istorijom i geografijom Narodne Republike Kine, ali i specifičnostima Xi'ana, grada pobratima naše opštine i jedne od istorijskih prijestonica Kine. Sem toga, dodatna vrijednost ovog programa se ogleda u tome što nam je omogućio komunikaciju s kolegama iz zemalja s kojima Crna Gora nema dovoljno razvijene odnose, poput država Jugoistočne Azije“ -kazao je Radovan Ognjenović, lokalni konsultant Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Ministarstvu evropskih poslova.

,,Zadovoljna sam i zahvalna što sam bila u prilici da pohađam kurs kineskog jezika. Dopada mi se ideja učenja o jeziku i kulturi kroz stvarne situacije. Vjerujem da je takvo znanje primjenjivije jer kroz praksu i djeca kojom se ja bavim, najbolje uče. Razumijevanje je na taj način bolje, a znanje trajnije i funkcionalnije.'' ističe Jelena Kaluđerović, nastavnik u O.Š. “ Veljko Drobnjaković”, Risan.

Anamarija Brajković, zaposlena u Sekretarijatu za kulturu, sport i društvene djelatnosti i licencirani turistički vodič istakla je: ''Veoma sam zadovoljna Online Chinese language training programom. Naučila sam nešto sto o Kini nisam ranije znala dok smo kroz domaće zadatke uspjeli da još više upoznamo kinesku kulturu, tradiciju i jezik. Najinteresantnije mi je bilo predstavljanje na kineskom i recitovanje čuvenih kineskih poema. Potrudila sam se da pravilno izgovorim riječi, da predstavim sebe i da zapisem kako se svaka riječ pravilno izgovara. To je veliki uspjeh za mene, budući da se prvi put susrećem sa učenjem ovog jezika. Svaki jezik nosi svoju težinu ali trudom i radom se dolazi do ostvarenog cilja. Osoba je boogatija što vise jezika govori. Čestitam svim ucesnicima kursa na dobijenom sertifikatu i veliko hvala Opštini Kotor na asistenciji tokom čitavog procesa.''

"Kao svojevrsnoj ambasadorki crnogorskog turizma, stečeno znanje kineskog jezika će mi pomoci da brojnim turistima, sa ovog brzo rastućeg trzista, približim sve ljepote i znamenitosti Kotora i Crne Gore. Hvala pobratimskom gradu Xi'an-u na ukazanoj prilici da besplatno pohadjam ovaj, veoma sadrazaj kurs Kineskog jezika"-navela je Kristina Bojanić, Specijalista menadžmenta u turizmu i ugostiteljstvu, menadžerka recepcije u Boutique Hotelu “Astoria” Kotor.

''Moja interesivanja su kultura i umjetnost a već godinama me posebno interesuje kineska kultura. Pogledala sam mnogo dokumentarnih emisija na tu temu a sa posebnom pažnjom pratim sadržaje u vezi sa kineskom muzikom i kinematografijom. Jako sam srećna što sam imala priliku da pohađam ovaj kurs.'' kazala je ovom prilikom Ivana Milić, zaposlena u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru.

Kurs je bio besplatan i otvoren za građane Kotora zaposlene u školama, na Univerzitetu, firmama, lokalnoj upravi i javnim preduzećima bez ograničenja broja polaznika. U narednom periodu predviđa se njegov nastavak a program je pokrenula onlajn akademija Hantang kulture Xi’ana koja predstavlja jedan od najvećih projekata koje Otvorenog univerziteta u Xi’anu (OUX) kao dio razvojnog plana gradske vlade u okviru inicijative ‘Pojas i put’. Ovaj program je dizajniran za državne službenike gradova članica UCLG ASPAC (Organizacija ujedinjenih gradova i lokalnih samouprava Azija-Pacifik) ali i za međunarodne gradove pobratime Xi’an-a. Polaznicima su na taj način bili na raspolaganju sveobuhvatni, kvalitetni i praktični digitalni resursi za učenje kineskog jezika. Namijenjen je početnicima kao i onima sa određenim stepenom poznavanja kineskog jezika i uključuje četiri onlajn kursa: ‘početni kineski’, ‘upotreba kineskog u stvarnom scenariju’, ‘razumijevanje Kine” i šarm Xi’an-a’.