Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

NA 41. ZASIJEDANJU GRADSKOG PARLAMENTA USVOJENI IZVJEŠTAJI O POSLOVANJU LUKE I RADU ODBORA DIREKTORA SA ZAKLJUČCIMA

20.05.2020.
NA 41. ZASIJEDANJU GRADSKOG PARLAMENTA USVOJENI IZVJEŠTAJI O POSLOVANJU LUKE I RADU ODBORA DIREKTORA SA ZAKLJUČCIMA
Odbornici u gradskom parlamentu juče su sa 16 glasova za, jednim protiv (GP URA) i dva uzdržana (SDP) usvojili Izvještaj o poslovanju „Luke Kotor“ AD za 2019. godinu sa Izvještajem o radu Odbora direktora „Luke Kotor“ AD Kotor za prethodnu godinu zajedno sa Zaključkom.
 
Diskusija na ovu temu trajala je gotovo tri sata, a uvodne podatke o poslovanju preduzeća iznio je vd direktora Luke Kotor Marko Radulović koji je na toj funkciji od 13. aprila ove godine.
 
„Prethodna godina je jedna u nizu u okviru koje se postižu dobri poslovni rezultati, uzimajući u obzir da se dugoročna poslovna politika preduzeća oslanja na razvoj kruzing turizma. Da je to opravdano govori i činjenica da je Kotor među deset najtraženijih destinacija na svijetu, a na trećem mjestu po broju uplovljavanja kruzera u naš akvatorijum“ rekao je na početku Radulović koji je potom odgovorio na nekoliko pitanja odbornika.
 
Odbornica Bruna Lončarević je pitala da li je Luka Kotor od početka donošenja mjera Vlade Crne Gore poštovala iste i u čemu se to konkretno ogleda. Zanimalo je i koliki je obračunski koeficijent za zaposlene u ovom preduzeću te kolike su nadoknade za članove Odbora direktora bile do sad, a kolike će biti ubuduće.
 
Odbornik Liberalne partije Vido Drašković pitao je kakve bi posljedice po preduzeće bile u slučaju neispunjavanja obaveza po osnovu koncesionog ugovora. Takođe, pitao je i što je uticalo da se neto zarade u 2019. godini u odnosu na 2018. povećaju za oko 98 hiljada 399 eura, kao i koji su kriterijumi korišćeni prilikom odlučivanja o davanju sponzorstava.
 
Radulović je kazao da su, u skladu sa mjerama Vlade, izostale nadoknade za članove i predsjednicu Odbora direktora. Takođe, ukinute su nadoknade i za revizorski odbor. Predlog je i da se zaposlenima umanje majske plate za 20 odsto.
 
„U vezi ovog predloga, plan je da se na ovu temu organizuje i izjasni sindikalna organizacija nakon čega ćemo usvojiti odluku“ rekao je Radulović. On je istakao i da je urađen Plan prijema brodova i jahti u uslovima pandemije te da je ovaj dokument proslijeđen Upravi pomorske bezbijednosti, a potom i odboren.
„Do sada nije bilo situacija kada bismo to realizovali, ali svakako imamo pripremljen odgovor kada je u pitanju prihvat plovila“ rekao je Radulović.
 
On je kazao da u ovom trenutku nema bojazni kada je u pitanju ispunjavanje odnosno neispunjavanje obaveza koje se tiču koncesije.
„Neispunjvanje tih obaveza bi imalo ozbiljne posljedice u smislu raskidanja ugovora, ali bi se odnosile i na finansijska pitanja. Mislim da sada nema razloga za brigu po tom pitanju“ rekao je Radulović. U Luci Kotor je sada 73 zaposlenih.
 
„Povećanje broja zaposlenih je uslijedilo zbog povećanja obima posla, a potom su se, naravno, povećala sredstva opredijeljena za isplatu ličnih dohodaka. Kada su u pitanju donacije – u preduzeću postoji pravilinik kao i komisija koja na osnovu pravilnika donosi odluke o donacijama. U periodu u kojem sam ja na mjestu vd direktora nije bilo zahtjeva koji su se po ovom osnovu razmatrali“ rekao je Radulović. Kako je objašnjeno iz finansijske službe preduzeća obračunski koeficijent za plate radnika je između 8 i 23 i po, a obračunska vrijednost koeficijenta je 90.
 
„Pretpostavljam da je koeficijent za izvršnog direktora preduzeća 23, a ilustracije i poređenja radi ću reći da je koeficijent kada je u pitanju mjesečna plata predsjednika Opštine i Skupštine 17, a meni kao ljekaru specijalisti na načelničkoj funkciji 11. Činjenica je da se radi o preduzeću koje zovemo „zlatnom kokom“, ali izgleda da „zlatna jaja“ u najvećoj mjeri ostavlja sebi, a ne gradu“ kazala je Lončarević.
 
Ona je podsjetila da Izvještaj pred odbornicima nisu sastavljali članovi sadašnjeg menadžemta odnosno Odbora direktora već njihovi prethodnici.
„Svi znamo ko su bili i nema potrebe da ih imenujem. Činjenica je da su se hvalili kako su oni zaslužni što je Luka Kotor dobila koncesiju na dvanaest godina, a zanemarena je činjenica da su se za to borili i njihovi prethodnici koji su pripremili dokumentaciju“ rekla je Lončarević. Ona je istakla i da je prosječna plata u AD Luka Kotor duplo veća od prosječne u Crnoj Gori.
„Zimnica koju dobijaju zaposleni u Luci je 853 eura, a to je tri i po prosječne penzije u Crnoj Gori. Da se manje izdvaja za plate – i prihod preduzeća bi bio za dvadesetak odsto veći“ kaže Lončarević.
 
Vido Drašković iz Liberala smatra da bi Luka Kotor trebalo da sponzoriše pojedine gradske sportske kolektive.
,,Smatram da bi trebalo pomoći Džudo klub Kotor, Košarkaški klub “Stars”, VA “Cattaro”, a sve u interesu velikog broja mališana koji treniraju u ovim klubovima. Takođe, nisam primijetio ni da je pomoć upućena Skala Radiju iz Kotora koji po mojoj procjeni sluša 50 odsto naših sugrađana, dok se listu “Vijesti” opredjeljivala finansijska pomoć” kaže Drašković.
 
Odbornica SDP-a Tena Božović iznijela je, kako je kazala, stav ove političke partije. Ona je rekla da je prethodni menadžment Luke Kotor “nezakonito bio na toj poziciji dvije i po godine” nazvavši ih “otpadnicima SNP-a”.
 
,,Ta odmetnička družina je zapošljavala njihove istomišljenike iz cijele Crne Gore u ovo preduzeće. Pokušavali su određene uzurpacije kako bi još malo ostali na istim pozicijama” rekla je Božović. Na njeno izlaganje je reagovao predsjednik Skupštine Opštine Kotor Jovo Suđić kazavši da rječnik koji koristi nije primjeren.
 
,,Želim da svi ovdje izbjegnemo riječi poput ovih koje ste koristili kao što su “otpadnik” i “odmetnik”. Jednostavno moramo birati riječi i zato sam vas prekinuo” rekao je Suđić.
 
Ljiljana Popović Moškov iz Građanskog pokreta URA pored ostalog je kazala da Luka Kotor “može i mora da se razvija u više pravaca, a ne samo u pravcu kruzing turizma”.
 
,,Navijam da se kruzing industrija više nikada ne povrati kod nas u onakvom obimu. Poruka nekome ko će odlučivati o tome u ovom preduzeću jeste da se mora usmjeriti i na neku drugu stranu. Moj stav je poznat od ranije. Svojevremeno nisam željela da budem dio koalicije u okviru koje me niko nije konsultovao kada je bilo riječi o planu razvoja luke Kotor za period od 12 godina. Gledajući podatke iz Izvještaja koji je pred nama – 3,8 miliona eura su prihodi Luke. Troškovi su porasli 28,85 odsto. Firma Pomorski saobraćaj ima 2,46 miliona čistog profita, a Luka Kotor oko milion. Mora se razmišljati drugačije i ne smije Luka biti “država u državi” rekla je, pored ostalog, Moškov.
 
,,Svi zajedno moramo razmišljati o dugoročnoj strategiji kada je u pitanju Luka Kotor” istakao je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović. On navodi da Kotor posjetiocima mora pružiti i ponuditi više.
,,Potrebno je dobiti urbanističko tehničke uslove od Morskog dobra za proširenje i poboljšanje uslova za prijem jahti. Ideja je da, recimo, jahte budu usidrene pet ili šest dana, da tim gostima ponudimo da posjete različite lokalitete na području naše opštine. Kotor, svakako, mora imati alternative. Moramo razvijati stacionarni turizam. Vjerujem da ćemo imati veće hotelske kapacitete koji će nam omogućiti da vratimo kulturni i sportski turizam na ovo područje. Da smanjimo broj brodova generalno ali da oni više dana budu kod nas. Od nas sve zavisi. Koristim priliku da kažem i da trasa zaobilaznice neće ići preko Škaljara, projekcija je drugačija, neće biti vijadukta… Siguran sam da postoje bar tri djelatnosti iz kojih možemo imati dobit. Mi treba da se organizujemo i damo predloge turistima kako će kvalitetno provesti vrijeme u Kotoru. Siguran sam da to možemo” rekao je, pored ostalog, predsjednik Aprcović.
 
Izvor: Radio Kotor