Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

PREDAVANJEM NAZIVOM „MENTALNO ZDRAVLJE ZA SVAKI DAN” OBILJEŽEN 10. OKTOBAR - SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

12.10.2020.
PREDAVANJEM NAZIVOM „MENTALNO ZDRAVLJE ZA SVAKI DAN” OBILJEŽEN 10. OKTOBAR - SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Povodom obilježavanja 10. oktobra Svjetskog dana mentalnog zdravlja, Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor je organizovao predavanje pod nazivom „Mentalno zdravlje za svaki dan”. Na predavanju su o dnevnom nivou čuvanja i unaprijeđivanja mentalnog zdravlja govorile Lidija Begović, psihološkinja i profesorica u Gimnaziji Kotor, i Kristina Sestak, psihološkinja u Kancelariji za prvenciju bolesti zavisnosti, RE populaciju i rodnu ravnopravnost.
Sestak je prisutne upoznala sa pojmovima i značajem njegovanja mentalnog zdravlja i mentalne higijene, ističući doprinos koji obilježavanje važnih datuma ima za umanjenje stigme koja postoji kada su u pitanju ova i slične teme. Uz deset konkretnih predloga kako mladi, a i svi ostali mogu brinuti o mentalnom zdravlju, Sestak je istakla da je prepoznavanje, prihvatanje i konstruktivno ispoljavanje osjećanja koja se javljaju uslijed stresa i izazova u kojima živimo ključno. Naglasila je da je „mentalno zdravlje najvažnija investicija koju svaki pojedinac i društvo može učiniti za sebe, jer bez mentalnog zdravlja nema ni ostalih vrsta zdravlja. Postoje mnogi načini na koje možemo očuvati i unaprijediti naše mentalno zdravlje, ali na kraju, je najvažnije ono što činimo po tom pitanju svakog dana”.
Profesorica Begović je u svom izlaganju akcentovala izazove kroz koje su učenici, ona i njene kolege iz prosvjete, prošli i još uvijek prolaze kada su u pitanju zahtjevi koje novi (online) način školovanja postavlja pred njih. „Postoje nedostaci u online načinu držanja nastave, ali mora se istaći da smo se vratili onoj prvobitnoj vaspitnoj vrijednosti koju obrazovanje treba da ima. Uz to, interakcija između profesora, učenika i roditelja, iako je posredstvom tehnlogije, postala je dublja i dinamičnija. Dostupniji smo jedni drugima i učenici su slobodniji da postave pitanja koja imaju” istakla je Begović. Za dobro mentalno zdravlje ključno je njegovati osobine poput samoregulacije, organizacije i sposobnosti upravljanja svojim vremenom, smatra Begović. „Učenike redovno treba podsjećati na ono što su već naučili o preventivi i mentalno-higijenskoj zaštiti. Skrećemo pažnju na anti-stresni program i na ono što oni sami za sebe mogu da urade prije nego što uspostave kontakt sa nekim stručnim licem, a i da smo, mi profesori, psiholozi i pedagozi uvijek tu za njih” zaključuje Begović.
Nakon izlaganja psihološkinja, svoje iskustvo su podijelile neke od prisutnih učenica, govoreći da je pandemijska situacija kod njih izazvala strah, usamljenost, anksioznost i nesigurnost. Od kada su uvidjele da nisu same u tim osjećanjima, da i njihovi vršnjaci, roditelji i profesori osjećaju slično, lakše im je da se nose sa izazovima. Istakle su da im je, uz veliko razumjevanje profesora kada su u pitanju njihove obaveze, značilo i to što smo, kao društvo, u prilici da u ovim teškim vremenima pomažemo jedni drugima.
Sestak je podsjetila koji su to dostupni servisi za mentalno zdravlje u našem gradu koji mogu pomoći u ovakvim situacijama, počev od Kancelarije za prevenciju bolesti zavisnosti, RE populaciju i rodnu ravnopravnost, kroz koju se sprovodi projekat psihosocijalne podrške mladima Kotor Covid Connect. Kroz ovaj projekat dostupna je psihosocijalna podrška koja se odnosi na širok spektar aktivnosti: od informisanja o pravima i ostvarivanja različitih prava iz oblasti psihološke i socijalne zaštite, do prevencije i pružanja podrške, pomoći profesionalaca (razgovori sa psihologom, socijalnim radnikom, pedagogom), pomoći neprofesionalaca (vršnjačka i volonterska podrška), podrške i usmjeravanja osobe koja želi više informacija kako bi sebi pomogla – (samopomoć). Pored Kancelarije, mladi se za pomoć mogu obratiti i Savjetovalištu za mlade Doma zdravlja Kotor i Bolnici za psihijatriju.

Kontakt informacije Kancelarije za prevenciju bolesti zavisnosti, RE populaciju i rodnu ravnopravnost 032 302 724 (radnim danima od 7-15h)