Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

SINOĆ OTVORENA IZLOŽBA „DON´T BE AFRAID“

09.10.2020.
SINOĆ OTVORENA IZLOŽBA „DON´T BE AFRAID“

Međunarodna manifestacija-izložba 14 umjetnika članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, pod nazivom „Don't be afraid“, otvorena je sinoć u staklenoj galeriji Kulturnog centra „Nikola Đurković“. Pozdravnu riječ, u ime domaćina manifestacije, uputila je Marija Sarap, ispred organizatora manifestacije govorio je Ljubo Radović, a o samoj postavci izložbe govorio je predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre Milan Marin. Prisutnima se obratila generalna konzulica Republike Hrvatske u Crnoj Gori Jasminka Lončarević.
,,Kotor je ne samo istorijski, nego i u naše vrijeme grad kulture. Često su ti događaji, kao i današnji, imali značaj, odnosno karakter da povezuju crnogorsku i hrvatsku kulturu, samim tim Hvatsku i Crnu Goru, te hrvatski i crnogorski narod. Naše su istorijske veze duge i mnogostrane, a posebno kulturne”, kazala je između ostalog Lončarević.

Izložbu je otvorio predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

,,Najsnažnije veze među narodima kreiraju se prožimanjem i miješanjem kultura kroz istoriju, a ova izložba večeras je još jedno zbližavanje kultura Hrvatske i Crne Gore, Istre i Kotora. Dio kulturne baštine Istre poznat je kotorskoj javnosti, ali svaka nova izložba je dragulj, u sada već podužem nizu događaja organizovanih u prethodnom periodu.Očuvanjem, unapređenjem i razvojem kulture organizovanjem ovakvih izložbi, široka umjetnička duša najprije opaža, a zatim vizualizuje one najdublje vrijednosti svega onoga što je okružuje. U vrijeme pandemije zahvaljujući ovakvim umjetnicima još jasnije i izraženije svjedočimo o jednom kulturnom kodu koji, iako izmješten u nove okvire uporno odolijeva i ne prekida vezu sa onim izvornim i iskonskim nadahnućem stvaranja.Ovakve izložbe nam mijenjaju svakodnevnicu, ali i podsjećaju nas da bismo trebali da usvojimo načine na koje se umjetnici ophode prema vlastitim korijenima. I to treba da bude tako svuda i na svim nivoima, jer jedino na taj način kreativnost iz ateljea ili posjete jednoj izložbi možemo primijeniti i u svakodnevnici. Uz najiskrenije želje da, kako i sam naziv ove izložbe kaže ,,Don”t be afraid” živimo život i budemo svjedoci o snazi kulturne ili bilo koje druge raznolikosti, izložbu proglašavam otvorenom.”
Organizatori ovog događaja su Zajednica Crnogoraca istarske županije u sastavu Saveza Crnogoraca Hrvatske, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor i Matice hrvatske Ogranak u Boki Kotorskoj. Ovu manifestaciju su sufinanisrali grad Pula, Istarska županija i Kulturni centar “Nikola Đurković” iz Kotora. Prijatelji manifestacije su vina “Gospoja” Vrdnik i “Plava laguna” Poreč.