Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

IZLOŽBA „PEJZAŽNA ARHITEKTURA/JAVNI PROSTORI“ OTVORENA U KOTORU

19.04.2024.
IZLOŽBA „PEJZAŽNA ARHITEKTURA/JAVNI PROSTORI“ OTVORENA U KOTORU

„Pejzažna arhitektura/javni prostori“ naziv je retrospektive izložbi međunarodnog Salona pejzažne arhitekture iz Srbije, koja je danas otvorena u Kotoru, u Kreativnom habu. Organizatori izložbe su Sekretarijat za urbanizam, stanovanje i uređenje prostora Opštine Kotor i Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije, uz podršku Ministarstva kulture i medija.

Na Izložbi u Kotoru, koja obuhvata izabrane radove prošlogodišnjeg i pobjedničke radove prethodnih Salona, izložena su planerska i dizajnerska rješenja uređivanja različitih prostora, u kojima se nude planovi rješavanja problema zaštite prirode i kulturnog nasljeđa, uređivanja kulturnih i turističkih područja, razvoja zelene infrastrukture, obnove zapuštenih prostora te oblikovna rješenja parkova, rekreativnih i uličnih prostora, trgova, zelenih krovova, kao i umjetničkih intervencija na otvorenom.

Na inicijativu Opštine Kotor izložba je upotpunjena održavanjem stručnog skupa na kojem će govoriti eminentni stručnjaci iz regiona. Svoje osvrte na javne prostore, kao i radove, predstaviće Jelena Jovanović, Željka Ćurović, Boban Tošić, Uroš Brzaković, Aleksandra Vukićević, Milica Nikolić, Veljko Radulović, Srđan Tadić, Sonja Radović Jelovac i Nađa Goranović.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, otvarajući izložbu, iskazao je zadovoljstvo održavanjem izložbe i stručnog skupa, naglasivši kako ga raduje velika zainteresovanost stručne i laičke javnosti za teme koje se tiču kvalitetnog oblikovanja javnih prostora.

„To je razumljivo i očekivano, posebno imajući u vidu da živimo u vremenu u kojem se danas javni prostori i njihovo oplemenjivanje ne nalaze u fokusu, za razliku od pravljenja građevinskih površina. Održavanje ovog skupa u Kotoru nosi simboliku iz razloga što smo kao gradska uprava u proteklom periodu dvije jako privlačne lokacije oblikovali upravo kao javni prostor, a ne kroz poslovno-stambenu valorizaciju. Radujemo se, stoga, što ćemo kroz mjesec dana sugrađanima dati na upravljanje veliki gradski park na prostoru nekadašnje ‘Livnice’, kao i trg sa pijacom na Svetom Stasiju“, naglasio je Jokić, dodavši kako smatra da u vremenu masovnog turizma i surovog kapitalizma ovakvi prostori život građana čine prijatnijim i prihvatljivijim.

Salon pejzažne arhitekture postoji u Srbiji od 2005. godine kao bijenalna međunarodna izložba radova iz oblasti pejzažne arhitekture. Do 2023. organizovano je deset izložbi sa pratećim događajima u Beogradu, te nekoliko retrospektivnih izložbi u drugim gradovima. Izložba u Kotoru je prvi ovakav događaj koji van granica zemlje organizuje Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije.

„Vjerujem da će skup biti plodno tlo za još bolju saradnju među stručnjacima iz naše dvije zemlje i nadam se da ćemo kroz razmjenu znanja i ideja poboljšati kvalitet života u Crnoj Gori i Srbiji, ostavljajući trag za naredne generacije. Želim da uživate u izložbi, predavanjima i u beskrajnim mogućnostima pejzažne arhitekture“, kazala je predsjednica Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije Anđelka Jevtović, zahvalivši Opštini Kotor i Ministarstvu kulture i medija na podršci.

Jelena Franović, sekretarka Sekretarijata za urbanizam, stanovanje i uređenje prostora istakla je kako velika posjećenost govori o opravdanosti i potrebi organizavanja ovakvih događaja.

„Pejzažna arhitektura je struka koja najviše doprinosi osmišljavanju, uređenju i održavanju javnih prostora, koji nestaju, a sve više su nam potrebni“, poručila je na otvaranju Franović, izrazivši želju da ovakva dešavanja dobiju svoj kontinuitet u Kotoru.

Izložba će u Kreativnom habu biti otvorena narednih sedam dana.