Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

KOTOR ĆE SAČUVATI GRADSKU PIJACU I OBEZBIJEDITI SVE USLOVE ZA NJEN KVALITETAN RAD

26.02.2016.
KOTOR ĆE SAČUVATI GRADSKU PIJACU I OBEZBIJEDITI SVE USLOVE ZA NJEN KVALITETAN RAD

Gradska pijaca, jedan od simbola našeg grada, radiće i ubuduće u postojećim gabaritima. Neće biti otvaranja gradskih bedema, niti bilo kakvih promjena u namjeni gradske tržnice. Biće preduzete neophodne radnje kako bi se stvorili tehnički uslovi i za prodaju proizvoda životinjskog porijekla, što će zahtijevati određenu rekonstrukciju ovog objekta – rečeno je na sastanku predsjednika Opštine dr Aleksandra Stjepčevića sa direktorima d.o.o. ”Komunalno” i Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora.Gradonačelnik Stjepčević je naglasio da rješavanju ovog problema treba pristupiti hitno, jer je to u interesu građana kotorske opštine. Prema njegovim riječima, u skladu sa mišljenjima nadležnih inspekcijskih službi, treba preduzeti sve mjere kako bi se na gradskoj pijaci mogli prodavati proizvodi životinjskog porijekla, uz poštovanje standarda o bezbjednosti hrane.Direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Ivo Magud ukazao je na neophodnost stvaranja tehničkih uslova za prodaju proizvoda životinjskog porijekla (meso, mliječni proizvodi, jaja i riba). Prema njegovom mišljenju, zahtjeve Veterinarske inspekcije treba tretirati kao projektni zadatak, potom tražiti arhitektonska rješenja uz odgovarajuću proceduru izbora najpovoljnijeg ponuđača, a predračun bi pokazao koliko bi koštali radovi. 

Direkor d.o.o. „Komunalno“ Zoran Mrdak informisao je učesnike sastanka da su preduzete radnje za rješavanja ovog problema, tako što je izabran konsultant, a na terenu snimljeno faktičko stanje i urađen projekat za koji bi trebalo opredijeliti oko 200.000 eura. Projektom bi bili ispoštovani zahtjevi Veterinarske inspekcije, kao i svi standardi bezbjednosti i kvaliteta hrane. Iz „Komunalnog“ je Opštini upućen zahtjev za urbanističko-tehničke uslove, kako bi moglo početi prikupljanje potrebne dokumentacije za što hitniji početak radova. U očekivanju odgovora, direktor Mrdak je zamolio da nadležni Sekretarijat što prije pristupi izdavanju UT uslova. S obzirom da su predviđena sredstva od 55.000 eura nedovoljna, on je predložio da se ostatak obezbijedi učešćem Opštine, konkurisanjem kod međunarodnih fondova i u kontaktu sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja. 
Učesnici sastanka usvojili su sljedeće zaključke:

  1. Potrebno je da Sekretarijat za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje u što kraćem roku obezbijedi izdavanje UT uslova za rekostrukciju gradske pijace u postojećim gabaritima i zatraži od Uprave za zaštitu kulturnih dobara izdavanje konzervatorskih uslova.
  2. Obavezuje se d.o.o.. "Komunalno“ Kotor da Upravi za zaštitu kulturnih dobara dostavi sve zapisnike Veterinarske inspekcije.
  3. Obavezuje se direktor d.o.o.. "Komunalno“ Kotor da, nakon dobijanja UT uslova za rekonstrukciju gradske pijace u postojećim gabaritima, a po potrebi i ranije organizuje sastanak sa direktorom Uprave za inspekcijske poslove, Veterinarskom inspekcijom, Upravom za zaštitu kulturnih dobara i Sekretarijatom za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje, kako bi se postigao dogovor o dobijanju dozvole za prodaju proizvoda životinjskog porijekla na gradskoj pijaci.

Sastanku su prisustvovali i: potpredsjednik Opštine Kotor Tvrtko Crepulja, menadžer Opštine Srđan Dragomanović, sekretarka Sekretarijata za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje Slavica Vojinović, sekretar Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Zoran Stanković, savjetnica u Sekretarijatu za razvoj preduzetništva komunalne poslove i saobraćaj Suzana Radulović i pravnica u Opštini Simeona Begović.