Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

OPŠTINA KOTOR NA PRVOM ZAJEDNIČKOM FORUMU JADRANSKO JONSKOG MAKROREGIONA

20.10.2016.
OPŠTINA KOTOR NA PRVOM ZAJEDNIČKOM FORUMU JADRANSKO JONSKOG MAKROREGIONA

U Olimpiji je 19. i 20. oktobra održan prvi zajednicki Forum Jadransko-jonskog makroregiona. Ovaj događaj zajednički su organizovala tri Foruma Jadransko-jonskog regiona: Forum privrednih komora (Forum AIC), gradova (FAIC) i univerziteta (UNIADRION), u saradnji sa Stalnim sekretarijatom Jadransko-jonske Inicijative i grčkim privrednim komorama Ilia, Patrass i Agrinio. Događaju su prisustovali predstavnici nacionalnih, regionalnih I lokalnih I EU institucija među kojima su bili Andrea Mairate-Šef Centra kompetencija makroregija I evropske teritorijalne saradnje DG REGIO, predsjednik Forum AIC Rodolfo Giampieri, predsjednica mreže UNIADRION Venetsana Kyriazopolou, Generalni Sekretar Jadransko jonske Inicijative Fabio Pigliapoco. Opštinu Kotor koja predsjedava Forumom Jadranskih i jonskih gradova ovom prilikom je predstavljala Savjetnica za međunarodnu saradnju Lena Pasinović.

Nakon usvajanja "Deklaracije o namjerama Jadranskog i jonskog zajedničkog Sekretarijata" 22. maja 2013. godine u Međugorju, predstavnici tri Foruma obavezali su da će pojačati saradnju tri Jadransko-jonska Foruma i civilnog društva i da će prenijeti svoj glas i iskustvo svim evropskim institucijama i efikasno doprinositi realizaciji evropske strategije za Jadransko-jonski makroregion (EUSAIR).

U skladu sa tim, organizacija prvog zajedničkog foruma jadranskog i jonskog makroregiona predstavlja izraz volje tri Foruma, ključnih aktera u okviru strategije EUSAIR, kako bi se nastavilo ostvarivanje njenih ciljeva, kapitalizacijom već postojeće mreže i koordinacijom zajedničkih transnacionalnih I prekograničnih projektata u cilju doprinošenja politici više nivoa upravljanja (multilevel Governance) koju je pokrenula EUSAIR strategija i pružanja podrške implementaciji njenog Akcionog plana.

Događaj se fokusirao na dva glavna pitanja:
1. Uspostavljanje zajedničkog sekretarijata za tri Foruma, uz podršku Jadransko-jonske inicijative, kako bi se uključio politički nivo i civilno društvo;

2. Usvajanje nacrta Polaznog dokumenta, koji će služiti kao tehničko sredstvo za prikupljanje predloga projekata integrisane makroregionalne dimenzije, u skladu sa ciljevima i tematskim stubovima Akcionog plana strategije EUSAIR.


“Idemo ka zajednickom Sekretarijutu tri Foruma-gradova, privrednih komora i univerziteta jadransko jonskog regiona. Pruža nam se značajna prilika, koja nam uz podršku Polaznog dokumenta omogucava da civilno društvo Makroregije bude zastupljeno u EUSAIR strategiji. Zajednički rad će nam omogućiti veću vidljivost, bolju koordinaciju, priliku da valorizujeno naše primjere najbolje prakse kao i da uspješnije koristimo EU fondove”, ovom prilikom je izjavila Sekretarka Foruma Jadranskih i jonskih gradova g-đa Ida Simonel

Nakon konferencije odrzana je sjednica Upravnog odbora Foruma Jadransko-jonskih gradova na kojoj je izvršena analiza dosadašnjih aktivnosti Foruma, kao i Nacrt polaznog dokumenta koji je danas usvojen.