Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Posjeta delegacije NR Kine Opštini Kotor

08.07.2016.
Posjeta delegacije NR Kine Opštini Kotor

Predsjednik Opštine Kotor priredio je 08.07.2016. godine prijem za delegaciju NR Kine. Na sastanku je bilo riječi o dosadašnjoj saradnji između pobratimskih gradova Xi An-a i Kotora, kao i generalno o razmjeni dobara između grada Kotora i NR Kine.

Predsjednik Opštine Kotor, dr Aleksandar Stjepčević izrazio je posebno zadovoljstvo zbog toga što djeca “Palate mladih” iz Ksi an-a od 30. jula do 13. avgusta borave u Kotoru, učestvujući na KotorArt kotorskom festivalu pozorišta za djecu, dodajući kako su djeca uvijek izuzetni ambasadori, koji na najljepši način predstavljaju kulturu jedne zemlje.

Ambasador NR Kine u Crnoj Gori, Nj.E. Cui Zhiwei istako je svoje zadovoljstvo što prisustvuje ovakvoj organizaciji, i čestitao svjetski uspjeh Opštine Kotor koja se našla među 10 najboljih destinacija koje treba posjetiti u 2016. goddini, prema preporuci turističkog referenta “Lonely planet”.
On je takođe istakao značaj ove posjete, koja se održava onda kada se i obiljeđava 10 godina diplomatskih odnosa između Crne Gore i NR Kine, kao i 3 godine od pobratimljenja gradova Kotor i Xi An.
Ambasador je takođe istakao spremnost i želju NR Kine da i dalje promoviše kinesku kulturu u Crnoj Gori, te najavio otvaranje Kineskog kulturnog centra u Kotoru, o čijem je osnivanju danas diskutovano.
U sklopu ovakvog centra, svi građani Crne Gore, a i turisti koji posjećuju Kotor, imaće priliku da se upoznaju sa kineskim borilačkim vještinama, kaliografijom, kao i sa svim vrstama kineskih vizuelnih umjetnosti.

Pored Kineskog kulturnog centra, Ambasador NR Kine u Crnoj Gori, Nj.E. Cui Zhiwei govorio je i o potencijalnoj saradnji u sferi medicine, u tom smislu da tradicionalni kineski medoti liječenja budu zastupljeni i u kotorskim medicinskim ustanovama.

Direktor Palate mladih iz Xi An-a Mao Fuping je takođe zahvalio na prijemu, i istakao svoje zadovoljstvo zbog posjete Kotoru. On je istakao da su djeca oduševljena kako Kotorom, tako i gostoljubivošću koja ih je dočekala od strane domaćina.

U sklopu ove posjete, Ambasador NR Kine u Crnoj Gori, Nj.E. Cui Zhiwei predsjedniku Opštine Kotor uručio je i jubilarni koverat povodom desetogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i NR Kine.