Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Predsjednici opština Kotor i Tivat obišli gradilište zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

07.04.2016.
Predsjednici opština Kotor i Tivat obišli gradilište zajedničkog postrojenja za prečišćavanje  otpadnih voda

Predsjednici opština Kotor i Tivat, dr Aleksandar Stjepčević i Ivan Novosel sa svojim saradnicima obišli su gradilište zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) za opštine Kotor i Tivat u Đuraševićima. Ovo postrojenje je namijenjeno za prečišćavanje otpadnih voda za Kotor i Tivat. Njegov kapacitet iznosi 72000 ES (ekvivalent-stanovnika).

Predsjednik Opštine Kotor, dr Aleksandar Stjepčević, ukazao je na važnost ovog projekta: "Kako bismo opravdali epitet ekološke države, sačuvali diverzitet morske flore i faune, nastavili da iz godine u godinu privlačimo sve veći broj kvalitetnih turista, zajedničkim naporima moramo konstantno poboljšavati situaciju primorske regije. Upravo takva kolaboracija dobrih snaga, rezultirala je postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda."

Radovi su započeti 23. januara 2015. a planirani završetak radova je 20. jun 2016. kada će postrojenje biti pušteno u rad.

U toku su završni radovi i testiranje opreme. Nakon puštanja postrojenja biće potrebno da prođe nekoliko mjeseci do postizanja projektovanog stepena prečišćene vode.

Vrijednost ugovora iznosi 10,247 miliona eura.

"Smatram da je ovakav projekat od izuzetnog značaja ne samo za gradove Kotor i Tivat, već i za kompletnu Crnu Goru, jer čineći dobra na lokalnom nivou, svi zajedno postižemo i kolektivno dobro", dodao je dr Aleksandar Stjepčević, predsjednik Opštine Kotor. 

Pored predsjednika opština i njihovih saradnika, obilasku gradilišta su prisustvovali predstavnici kompanije WTE koja izvodi radove i GKW Consult koja vrši nadzor nad izvođenjem radova, predstavnici kotorskog i tivatskog vodovoda, kao i predstavnici Vodacoma, agencije za implementaciju projekta vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Crnogorskom primorju.