Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

PREDSJEDNIK OPŠTINE KOTOR UGOSTIO DELEGACIJU IZ POBRATIMSKE SANTA BARBARE

17.08.2016.
PREDSJEDNIK OPŠTINE KOTOR UGOSTIO DELEGACIJU IZ POBRATIMSKE SANTA BARBARE

Delegacija pobratimskog grada Santa Barbare iz Kalifornije (SAD) ove sedmioe boravi u Kotoru. Delegaciju predvođenu od strane gradonačeonice Helene Schneider primio je juče predsjendik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević. Pored gradonačelnice Schneider delegaciju su takodje činili predsjednik Komiteta gradova pobratima Kotor-Santa Barbara George Lilly, kao i Denise Lilly, Deanne Scott, Barbara Neary i Goran Milić. Na sastanku je bilo riječi o rezultatima dosadašnje uspješne saradnje i mogućnostima nastavka započetih projekata posebno Kulinarske akademije Gorana Milića koja se već šestu godinu uspješno sprovodi u Kotoru, kao i nastavku saradnje na poljima umjetničke muzike, pozorišta i sporta.

Predsjednik Opštine Kotor ovom prilikom je izrazio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima unutar dosadašnje saradnje sa ovim američkim gradom navodeći da je program saradnje izmedju gradova pobratima Kotora i Santa Barbare jedan od najsvjetlijih primjera ovog vida saradnje.

Gradonačelnica Schneider navela je da je nedavna posjeta vaterpolista iz Kotora Santa Barbari bila izuzetno iskustvo za obje strane te da se nada da će mladi Kotorani u budućnosti imati još prilika da učestvuju u sličnim programima prijateljske razmjene.

Saradnja između Kotora i Santa Barbare veoma je uspješna. Komitet sestrinskih gradova Kotor -Santa Barabara je dizajnirao web sajt www.sbkotorsistercity.com na kojem se mogu pronaći sve informacije o dosadašnim aktivnostima u okviru programa saradnje gradova pobratima. Do sada, predstavnici Santa Barbare imali su prilike da treniraju i takmiče se sa kotorskim vaterpolo timovima, nastupaju na kotorskom festivalu pozorista za djecu dok su mladi iz Resursnog centra za sluh i govor “dr Peruta Ivanović” u Kotoru imali prilike da pohadjaju Kulinarsku akademiju Gorana Milica uz obuku koju su pružali kuvari iz najboljih restorana Santa Barbare

Resursni Centar 'Peruta Ivanovic' posebnu pažnju poklanja profesionalnom usmjerenju djece te je do sada pet korisnika Centra boravilo na usvaršavanju u Americi, a obučeno je dvadestak srednjoškolaca, koji su našli posao u prestižnim restoranima i hotelima na crnogorskoj obali.

Na prijemu je istaknuta i namjera da Kotor u bućnosti dobije još prilika za podršku pobratimskog grada sličnim projektima.

Inicijativu za bratimljenje grada Santa Barbare u Kaliforniji - SAD sa Kotorom pokrenuo je dr Isak Adidžes osnivač i profesionalni direktor Adidžes Instituta u Santa Barbari - Kalifornija, renomirani konsultant i profesor Kalifornijskog Univerziteta u Los Anđelesu (UCLA), na Univerzitetu Stanford, Univerziteta Kolumbija, Univerziteta Tel Aviv, kao i Hebrejskog Univerziteta u Jerusalimu.

Skupština Opštine Kotor je 2009. godine donijela je Odluku o prihvatanju inicijative gradonačelnice grada Santa Barbara o realizaciji saradnje i bratimljenja Opštine Kotor i grada Santa Barbara.

Nakon prijema kod predjsednika Opštine Kotor gosti iz Santa Barbare imali su priliku da uzivaju u koncertu dirigenta Kšištofa Pendreckog organizovanog u okviru KotorArt Don Brankovih dana muzike u Bogorodičinom hramu na Prčanju.