Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

PREDSJEDNIK OPŠTINE KOTOR UČESTVOVAO NA RADNOM SASTANKU SA PREDSJEDNICOM REPUBLIKE HRVATSKE

11.07.2016.
PREDSJEDNIK OPŠTINE KOTOR UČESTVOVAO NA RADNOM SASTANKU SA  PREDSJEDNICOM REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčevič kao član delegacije Jadransko-jonske Euroregije susreo se danas sa predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar - Kitarović. Delegaciju je predvodio Župan Dubrovačko - neretvanske županije i predsjednik Jadransko-jonske Euroregije Nikola Dobroslavić. 

Župan Dobroslavić predložio je da predsjednik Stjepčević kao član Upravnog odbora Jadransko-jonske Euroregije ujedno i predsjednik Foruma Jadransko-jonskih gradova ovom prilikom bude član delegacije, sa željom da svojim prisustvom doprinese radnom sastanku. Opština Kotor aktivna je članica ove značajne regionalne organizacije od njenog osnivanja.

Sastanak je održan u sjedištu Ureda predsjednice Republike Hrvatske u kompleksu Predsjedničkih dvora u Zagrebu. 

Pored župana Dobroslavića i predsjednika Opštine Kotor delegaciju Jadransko-jonske Euroregije su činili i potpredsjednici JJE - predsjednik regije Abruzzo  Luciano D'Alfonso i predsjednik regionalnog vijeća Tirane Aldrin Dalipi kao i Istarski župan Valter Flego, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i savjetnik za medjunarodnu saradnju u uredu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Vidak.

Imajući u vidu da je ova regionalna organizacija osnovana upravo u Hrvatskoj (Pula) 2006. godine, sastanak je pružio priliku za predstavljanje dosadašnjih dostignuća Jadransko-jonske Euroregije i planova za predstojeći period. 

Članovi delegacije predstavili su svoju viziju uloge Euroregije u budućnosti,  izazove i važnu ulogu organizacije u kontekstu više nivoa upravljanja (multilevel governance).

Razgovaralo se i o važnosti završetka Jadransko-jonskog autoputa, izgradnji i tehnološkoj nadogradnji željeznice od Ravene do Brindizija kao i o unapredjenju vazdušnih, pomorskih, putničkih i teretnih prekojadranskih veza. Predstavnici Jadransko-jonske Euroregije naglasili su da smatraju saobraćajno povezivanje preduslovom ukupnom razvoju u Jadransko-jonskom prostoru.

Upravo ova regionalna organizacija bila je važan pokretač ideje o Jadransko-jonskoj makroregiji koju je EU kasnije i prihvatila. Održivi ekonomski razvoj, saradnja u turizmu, saobraćaj te zaštita kulturne baštine i životne sredine, jedna su od najvažnijih pitanja za članice Jadransko-jonske Euroregije.