Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Predsjednik Stjepčević posjetio Istanbul i predsjednika Republike Turske

21.02.2016.
Predsjednik Stjepčević posjetio Istanbul i predsjednika Republike Turske

Predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević susreo se juče u Istanbulu sa predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. U srdačnom razgovoru gradonačelnik Kotora pozvao je turskog predsjednika da posjeti Crnu Goru i dođe u UNESCO-ov Kotor. Takođe, gradonačelnik Kotora susreo se i sa turskim ambasadorom pri UNESCOU-u Huseinom Avni Botsalijem.

Gradonačelnik Stjepčević je boravio u Istanbulu na poziv gradonačelnice grada pobratima Gaziantepa Fatme Sahin, kako bi prisustvovao prvom sastanku članstva u UNESCO kreativnim gradovima.  Šesti grad po veličini u Turskoj Gaziantep dobio je mjesto na listi gastronomskih gradova u okviru Mreže kreativnih gradova UNESCO-a. Mreža obuhvata 116 gradova iz 54 zemlje i pokriva različite kreativne oblasti, kao što su: zanati, folklorna umjetnost, dizajn, film, gastronomija, književnost, muzika.

Povodom nove titule Gaziantepa, u istanbulskoj Ciragan palati održan je sastanak kojem su prisustvovali predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan i guverner Gaziantepa  Ali Jerlikaj. Mjesto Gaziantepa na listi gastronomskih gradova imaće pozitivan efekat na saradnju među članicama UNESCO-ve Mreže kreativnih gradova. Na zvaničan zahtjev gradonačelnice Gazientepa Fatme Sahin, Opština Kotor je podijelila uspjeh Gaziantepa sa svim svojim pobratimskim gradovima i drugim međunarodnim mrežama čiji je član.

Gaziantep i Kotor sarađuju još od 2012. godine, a početkom novembra 2014. Prilikom boravka zvaničnika Gaziantepa u Kotoru, potpisana je Povelja o bratimljenju dva grada. Oba grada su članovi međunarodnog foruma gradova duž "Puta svile".

Sa predsjednikom Stjepčevićem, u Istanbulu je boravila i savjetnica za međunarodnu saradnju u Opštini Kotor Lena Pasinović. Skupu su takođe prisustvovali predstavnici Prijestonice Cetinje, kao grada pobratima turskog Gaziantepa.