Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

PROMOVISANA KNJIGA WERK

13.11.2019.
PROMOVISANA KNJIGA WERK

Promocija knjige ,,Werk - Austrougarske tvrđave u Crnoj Gori", autora Radojice Pavićevića, održana je sinoć u Crkvi Svetog Pavla.Sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i
društvene djelatnosti Marina Dulović pozdravila je prisutne:

,,Tvrđave koja je Austrougarska izgradila na teritoriji Crne Gore, zavrijeđuju mnogo više naše pažnje i zaštite. One mnogo veću pažnju skreću turistima koji dolaze, kao i arhitektama koji se dive graditeljskoj ljepoti i uopšte mogućnoti da se one izgrade na tako nepristupačnim mjestima.
Njima se bave i mnogi vojni stručnjaci, koji su zasigurno
fascinirani načinom kako su izgrađene i o kakvim detaljima se prilikom gradnje mislilo.”

Autor knjige Radojica Pavićevića istakao je da mu je čast govoriti povodom obilježavanja dijela značajnog istorijskog naslijeđa koji polako blijedi.
,,1866 godine u mađarskom i bečkom parlamentu, dvojne monarhije, donesen je Zakon o opštoj vojnoj obavezi kojim je stalni vojnički kadar udvostručen povećanjem na 800 hiljada vojnika. Prelaznim odredbama određeno je da obveznici okruga kotorskog i dubrovačkog neće, kao do tada, biti osobođeni vojne obaveze. To su bili razlozi što se se narod
Boke kotorske spontano suprostavio pokušaju okružnog načelnika u Kotoru, viteza Franca, da za sedmicu dana ostvari naredbu o ustanovljenju regrutnih spiskova mladića rođenih 1847 , 1848 i 1849 godine”, istakao je Pavićević.

U ime izdavača o knizi je govorio Slobodan Čukić, kao i publicista i novinar Vlatko Simunović.

Promocija knjige ,,Werk - Austrougarske tvrđave u Crnoj Gori"
organizovana je povodom obilježavanja 150 godina od Krivošijskog ustanka i dio je programa obilježavanja Dana opštine Kotor.

Javna ustanova Kulturni centar "Nikola Đurković" Kotor, Gradska biblioteka i čitaonica, povodom proslave 21. novembra, Dana opštine Kotor, večeras u Multimedijalnoj sali Kulturnog centra, sa početkom u 19 sati, organizuju promociju romana "Mađarska rečenica" autora Andreja Nikolaidisa.