Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Svečanost povodom Dana Opštine Kotor - 21. novembra

21.11.2016.
Svečanost povodom Dana Opštine Kotor - 21. novembra

Poštovani predstavnici državnih organa Crne Gore, Vaše Ekselencije, Uvaženi gosti,Dragi sugrađani,Dame i gospodo... Zahvaljujem svima koji su prihvatili poziv da prisustvuju svečanosti povodom Dana Opštine Kotor. Na današnji dan, prije 72 godine, borci II Dalmatinske i I Bokeljske brigade oslobodili su ovo područje od okupatora.Danas naši sugrađani, vjernici pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti slave dva velika praznika: Aranđelovdan i Gospu od zdravlja.

Sva tri praznika, koja se praznuju 21. novembra simbolišu hiljadugodišnju tradiciju skladnih multietničkih i multikonfesionalnih odnosa u Kotoru. To je naše najveće bogastvo i ono što ovaj grad čini pravom urbanom i dostojanstvenom sredinom savršeno podobnom i usklađenom sa načelima i putevima Crne Gore u Evropu. 
Naša obaveza je da sačuvamo civilizacijsko nasljeđe koje su nam preci ostavili i jedinstvenu ljepotu prirodnog okruženja koju nam je podarila planeta Zemlja, kao i da sve to valorizujemo i koristimo na održivi način i u skladu sa pravilima prirode .

Ovom prilikom želim da podsjetim da je 2016. godinu obilježila finansijska stabilnost budžeta Opštine Kotor. Tome je doprinijela efikasna naplata izvornih prihoda Opštine u iznosu od 13.560.577 €. Opština Kotor uredno izmiruje sve obaveze prema državi, bankama, institucijama, i pravnim i fizičkim licima čime pokazuje finansijsku stabilnost i održivost lokalne samouprave. Budžet u konsolidovanom izrazu, planiran na nivou od 18.217.000 €, na današnji dan realizovan je u iznosu od 15.557.081 €, odnosno 97,3 % u odnosu na plan. 
U ukupnim rashodima, kapitalni dio budžeta učestvuje sa 25 % , čime je nastavljena prethodno započeta razvojna komponenta budžeta. Realizovane su vitalne investicije na području Opštine u iznosu od preko 2,7 miliona eura.

Obezbjeđenje i održavanje fiskalne stabilnosti nije samo preduslov ukupne ekonomske stabilnosti i dugoročnog privrednog rasta, već i determinanta dostupnosti međunarodnih finansijskih tržišta uz uvažavanje potrebe finansiranja kapitalnih infrastrukturnih projekata koji donose multiplikativne i dugoročno osjetne benefite.
Svjesni smo činjenice da smo trenutno u jako važnom i usudiću se reći, ambicioznom razvojnom momentu, kako sa aspekta aktivnosti koje se sprovode na lokalnom nivou, a koje se u najvećoj mjeri odnose na početak realizacije kapitalnih projekata, tako i sa aspekta valorizacije značajnih resursa, odnosno privlačenja potencijalnih investitora za nova ulaganja.

Stabilni finansijski uslovi omogućili su realizaciju Programa uređenja građevinskog zemljišta. Posredstvom Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, u taj program investirano je do sada preko 1. 241.324, 28 hiljada €, a u toku su investicije u vrijednosti od 1.877.816, 87 eura ne računajući sportsku halu za koju je opredjeljeno 440.000,00 eura.

Od toga, 131.180,27 eura utrošeno je za pripremu i projektovanje, dok su izvedeni radovi finansirani iznosom od 1.110.144,01 €.

U radove na saobraćajnicama investirano je preko više od 822.791,43 €, u poboljšanje vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u oblasti radova preko Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora investirano je 97.388, 90 €, a uz posredstvo Vodacoma realizovan je jedan od najznačajnijih komunalnih projekata u posljednje vrijeme, naime završena je izgradnja i pušteno u rad postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za područje opština Kotor i Tivat čija ukupna vrijednost investicije iznosi 12.190.000,00 .U izgrađenu i rekonstruisanju javnu rasvjetu na području opštine Kotor je uloženo 189.963,68 €, a u toku je izgradnja i rekonstrukcija radova na javnoj rasvjeti u ukupnoj vrijednosti od 83.622,02 eura.

Posebno bih naglasio da je veoma značajan investicioni projekat koji se nalazi u fazi realizacije izrade glavnog projekta i revizije glavnog projekta izgradnja podhodnika na Rivi čime će se smanjiti velike saobraćajne gužve, i za koji je već donijeta investiciona odluka čija se relizacija očekuje tokom 2017.godine.

Naglašavam da je u toku izrada glavnog projekta rekonstrukcije javne rasvjete Starrog grada; projekat rekonstrukcije vodovodnog sistema Verige –Morinj; glavni projekat žičare do tvrđave Sveti Ivan;glavnog projekat peraške tvrđave; izrada projektne dokumentacije za lapidarijum Valijer; izgradnja autobuskih stajališta na pdoručju Škaljara i Dobrote; probijanje trase puta do mjesnog groblja Muo; sanacija klizišta saobraćajnice Risan-Grahovo; sanacija puta od Lastve Grbaljske do Šišića; izgradnja kanalizacionog sistema kroz gornji dio Starog grada; sanacija fontane Dojmi;izgradnja niza objekata javne rasvjete sa alternativnim napajanjem solarne rasvjete na području Dobrote, Risna, Škaljara, Prčanja, Donjeg grblja itd,.

Na Sportskoj dvorani radovi su intezivirani i završen je najveći dio konstruktivnih radova sa postavljanjem krovne konstrukcije, te se u narednoj godini očekuje završetak unutrašnjih radova na ovom objektu, uz napomenu da Opština redovno izmiruje sve obaveze, uz učešće države. Posebno naglašavam projekat rekonstrukcije zatvorenog bazena u Kotoru . Do sada uloženi su veliki napori da se obezbijede sredstva i omogući sanacija istog za rekonstrukciju krovne konstrukcije i za I fazu radova obezbjeđeno je cca 800.000, 00 eura uz pomoć Države, a potom se planira realizacija unutrašnjih radova i inoviranje bazenske tehnike.

Poseban značaj se daje rekonstrukciji i investiranju u spomenike kulture na području opštine Kotor, imajući i vidu kulturno i istorijski zaštićeno Područje Kotora tako da je u posljednoj deceniji samo preko Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora uloženo 1.166.732, 84 eura u sanaciju i rekonstrukciju spomenika kulture na području Opštine Kotor, a u narednom periodu se planira maksimalno ulaganje u rekonstrukciju i konzervaciju kotorskih bedema. Usvajanjem programa zaštite i očuvanja Područja Kotora kojim se valorizuju sredstva naplaćena od naknade za ekonomsko iskorišćavanje kulturnih dobara iz Budžeta Opštine Kotor u Područje Kotora koje je 1979. godine upisano na Listu svjetske baštine UNESCO-a, u toku ove godine posebno bih izdvojio učešće Opštine Kotor u iznosu od 87.904,06 eura u rekonstrukciju crkve Svetog franja za potrebe biblioteke Kotorske biskupije (30.000 tomova knjiga starosti XVI-XVIII vijek), kao i izradu projektne dokumentacije za obnovu dvije prelijepe barokne palate u Perastu, palate Mazarović i palate Visković.

Iz opštinskog budžeta redovno je sufinansirana djelatnost opštinskih javnih preduzeća i ustanova. Doo „Vodovod i kanalizacija Kotor“ opredjeljeno je 350.000, 00 eura za izmirenje obaveza prema Regionalnom vodovodu kao i 25.000, 00 eura za transport vode u sušnom periodu za područje Donjeg grblja.DOO „Komunalno Kotor“ iz Budžeta Opštine Kotor su obezbjeđena sredstva za sanaciju pijace i nabavku kontejnera za prikupljanje i transport komunalnog otpada kao i za odvođenje i deponovanje smeća sa područja opštine Kotor. Tokom ove godine završen je Projekat „Kompostiranje i primarna selekcija otpada“ i otpočela je njegova primjena, a preko Direkcije za uređenje i izgradnju Kotor se redovno servisira održavanje čistoće javnih površina, zelenih površina na području opštine Kotor.

Raspisivanjem konkursa za dodjelu 30 stipendija najboljim studentima i postdiplomcima sa područja opštine Kotor nastavljena je tradicija redovnog stipendiranja kvalitetnog stručnog kadra. Moram naglasiti da je posredstvom Opštine Kotor realizovana značajna donacija od strane AD „ Terna „ Crna Gora u iznosu od 200.000. 00 eura za dogradnju 5 novih učionica u OŠ Narodni heroj Savo Ilić“ u Dobroti čime će se riješiti pitanje pohađanja škole u jednoj smjeni.

Dame i gospodo, ovom prilikom apostrofiraću i uspješnost ovogodišnje turističke sezone. Tokom prvih 9 mjeseci ove godine u kotorsku luku uplovila su 394 kruzera sa 434. 053 putnika, što je za 15,70 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Kroz izletnički program Kotor je posjetilo više od 371.610 gostiju. Vodeći svjetski turistički vodič Lonely Planet uvrstio je Kotor na prvo mjesto liste deset najboljih gradova koje tokom 2016. godine treba neizostavno posjetiti.

Kotor je oduvijek bio grad kulture, i grad dobre zabave. Tim tokom ćemo i nastaviti, njegujući i unaprjeđujući sve manifestacje po kojima je Kotor poznat - kako pučke, tako i inernacionalne. Imamo izuzetno bogat program ovakvih manifestacija, ne samo u ljetnjem periodu, nego tokom cijele godine. Na tim manifestacijama gostuju eminentni, svjetski priznati umjetnici, što naš grad čini centralnom tačkom kulture u regionu. 
Pomenuću 8. Međunarodni festival KotorArt, koji je sa 254 programa privukao preko 45.000 posjetilaca čime se svrstava u najposjećenije festivale u regionu. Tim tempom planiramo i da nastavimo!
Takođe, moramo se osvrnuti i na 24. kotorski festival pozorišta za djecu koji je zabilježio izuzetnu posjećenost, kao i na 19. internacionalnu smotru mode koja Kotor promoviše na najbolji mogući način.
Naša opština uspostavila je i nastavlja saradnju sa svijetom, sa gradovima i opštinama sa raznih meridijana - grad Kotor je pobratim sa 12 gradova iz cijelog svijeta. Upravo svi ti gradovi u Evropi, Americi, Aziji sa ponosom ističu da su pobratimi grada Kotora.

Kotor jača svoju međunarodnu poziciju kroz prihvatanje strateških funkcija u međunarodnim tjelima i permanentno pokretanje inovativnih inicijativa u programskom i organizacionom unapređenju upravljanja razvojnom politikom, konsolidacijom regionalane saradnje i jačanja makroregionalnih integracija. Kotor je član međunarodnih asocijacija gradova koji su utemeljeni na UNESKO principima razvoja za sredine od univerzalnog značaja, multietničkim principima širenja kulture mira i integrativnim principima Evropske Unije. Opština Kotor se pokazala kao jedna od najuspešnijih opština u privlačenju EU sredstava i postala prepoznata kao pouzdan partner u regionu. 
Opština Kotor je u toku 2016 godine uspješno privela kraju implementaciju 6 međunarodnih projekata finansiranih od strane međunarodnih organizacija, IPA komponente II-prekogranična saradnja kao i projekte koji su finansirani putem bilateralnih donacija dok su dva u realizaciji. Njihovom implementacijom je potpomognuta realizacija sledećih razvojnih prioriteta: Unapređenje energetske i komunalne infrastrukture, Jačanje upravljačkih i administrativnih kapaciteta Opštine, Upravljanje životnom sredinom i aktivno evropsko građanstvo.
Dame i gospodo, svima Vama od srca čestitam Dan Opštine Kotor, a vjernicima Aranđelovdan i Gospu od zdravlja, uz želju da ovaj praznični dan proslavimo u prijatnoj atmosferi.
Hvala za pažnju, i uživajte u programu koji smo za vas pripremili.


Dr Aleksandar Stjepčević
PREDSJEDNIK OPŠTINE KOTOR

Svečanost povodom 21. novembra Dana Opštine Kotor su svojom prisustvom uveličali gosti iz opština pobratima i prijateljskih gradova i to: zamjenik gradonačelnika grada Splita g-din Goran Kovačević i viši savjetnik za međunarodnu suradnju g-din Nikola Aleksić; pomoćnica Predsjednika Opštine Stari grad Beograd g-đa Bojana Savić i članovi vijeća Opštine Stari grad Beograd g-din Andreja Milivojević i g-din Aleksandar Todorović; i predstavnica grada Dubrovnika g-đa Olga Murati.