Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

VEČERINO NADAHNUĆE U KOTORU

05.11.2019.
VEČERINO NADAHNUĆE U KOTORU
„Zbirka Večerina – Jadran nadahnuće” – naziv je izložbe koja je otvorena sinoć u Galeriji solidarnosti u Starom gradu. Na otvaranju su govorili generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, vlasnik zbirke Duško Večerina, a izložbu je proglasio otvorenom predsjednik Opšine Kotor Željko Aprcović.
 
,,Pregalaštvo i rad na prikupljanju djela umjetnika iz Austrije, Njemačke, Italije, Engleske, Francuske, ali i Hrvatske od sredine XIX do sredine XX vijeka, koje u sebi sadrže motive nestvarnih predjela iziskuju dugogodišnji napor.
Različite tehnike - grafike, akvarela, ulja na platnu i crteža najbolje oslikavaju bogatstvo obale od Pule do Dubrovnika, pa sve do južnog dijela Crnogorskog primorja, daju posebnu draž i motivišu publiku da shvati svu kompleksnost prisnosti, a opet jasno prikazanu raznovrsnost ovih predjela sa motivima koji po mom dubokom ubjeđenju ostavljaju bez daha.
 
Koliko jedan sudski vještak za umjetnine može biti nadahnut Jadranom, dovoljno govori činjenica o želji da baš on bude vlasnik slike Naste Rojc na kojoj je oslikan pejzaž Boke Kotorske, tačnije, grada Tivta. Poznato je da idealni pejzaž sveukupno stvara idealan prizor i više nego sama priroda. A kada neko to zna da prenese na platno, čak i prosječan poznavalac i ljubitelj ove vrste umjetnosti poželi da taj pejzaž vidi ili da on krasi jedan zid u njegovom domu.
Kvalitetna umjetnička djela ne gube na vrijednosti. Naprotiv - cijena im se samo uvećava. Teško da nešto može stimulisati ljudska čula i ljudski um kao što to može jedno umjetničko djelo. Zato pravi i mudar izbor slike može značajno duhovno obogatiti vaš, ali i život narednih generacija.
 
Kvalitetno umjetničko djelo ne prestaje da prenosi poruke, jer svako od nas ima drugačiji doživljaj istog i tjera nas da mu se ponovo vraćamo kao dobrom filmu ili predstavi. Smatram da biti kolekcionar umjetničkih slika danas predstavlja privilegiju malobrojnih.
Ovakvim izložbama se najbolje publici može prikazati strast kolekcionara, a ujedno i potvrđuje da je Kotor bio i ostao crnogorska kulturna prijestonica.
Hvala Vam što ste odlučili da baš u susret prazniku opštine Kotor naši sugrađani i turisti uživaju u 84 posebno izabranih umjetničkih djela za ovu priliku. Vjerujem da ćete Vašu kolekciju upotpuniti slikom prizora iz Pule, koji datira iz XVIII vijeka, jer znam koliko je želite za sebe."
 
Izložba „Zbirka Večerina – Jadran nadahnuće”, koja se organizovala u susret prazniku opštine Kotor, otvorena je u saradnji Generalnog konzulata Republike Hrvatske, Opšine Kotor i OJU „Muzeji” Kotor uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske.
 
Izložba će biti otvorena do 30. novembra.