Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

AMBASADOR ŠVEDSKE POSJETIO OPŠTINU KOTOR

25.07.2019.
AMBASADOR ŠVEDSKE POSJETIO OPŠTINU KOTOR

Nj.E. Ambasador Švedske Jan Lundin, boravio je danas u zvaničnoj posjeti Opštini Kotor. Ovom prilikom za visokog gosta i njegove saradnike organizovan je prijem kod predsjednika Opštine Kotor Željka Aprcovića.
Delegaciju Ambasade, na čelu sa Ambasadorom, činile su još i Slavica Marković Sandić, koordinator za komunikacije i javnu diplomatiju i saradnica ambasadora Bojana Maljukanović.
Predsjednik Aprcović upoznao je ambasadora Lundina sa razvojnim prioritetima UNESCO-vog grada, najznačajnijim projektima kao i izazovima i problemima sa kojima se lokalna samouprava suočava u svojoj težnji da postigne ravnotežu između očuvanja prirodne i kulturne baštine od univerzalnog značaja i savremenih zahtjeva razvoja, kao i planovima za budući razvoj grada.
Na današnjem sastanku bilo je riječi o izazovima kruzing turizma kao jedne od najvećih industrija u svijetu, značaju Kotora kao turističke destinacije i mjerama koje je neophodno preduzeti radi rješavanja problema koji se tiču pješačkog saobraćaja. Ambasador Lundin ovom prilikom je istakao da će Kraljevina Švedska nastaviti da podržava Crnu Goru po pitanjima koja se tiču poglavlja 27 - Životna sredina i klimatske promjene čije otvaranje predstavlja značajan korak naprijed na evropskom putu Crne Gore.
Imajući u vidu pomoc Švedske EU integracijama zemalja u regionu, posebno finansijsku podršku organizacijama civilnog društva, Predsjednik Aprcović je istakao želju da ukoliko Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) proširi svoje aktivnosti i na Crnu Goru u vidu programa podrške koji su namijenjeni i lokalnim samoupravama, Opština Kotor aktivno učestvuje na konkursima u okviru kojih bi crnogorske opštine mogle kandidovati projekte. Ambasador Lundin je najavio da će navedeno biti dio strategije agencije SIDA za period nakon 2020. godine