Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

AMBASADORKA REINKE U KOTORU

23.01.2020.
AMBASADORKA REINKE U KOTORU
Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović primio je ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Nj.E. Judy Rising Reinke.
 
Prvi čovjek grada je izrazio zadovoljstvo susretom i najprije istakao da su Sjedinjene Američke Države dugo prisutne na teritoriji opštine,  u smislu jačanja kapaciteta i kao finansijska podrška - preko programa USAID-a, IRD-a kao i preko programa saradnje sa pobratimskim gradom Santa Barbarom.
 
 ,,Prijateljska razmjena na poljima sporta i kulture kao i projekat kulinarske akademije su opravdali u cjelosti potpisanu Povelju," kazao je predsjednik Aprcović.
 
On je posebno istakao nemjerljiu podršku Sjedinjenih Američkih Država evroatlantskim procesima koje Crna Gora uspješno sprovodi.
 
 ,,Vaša podrška nam daje snagu da istrajemo u svemu onome što smo od obnove nezavisnosti radili na polju integracije i stabilizacije regiona", rekao je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.
 
 ,,Pored toga što je Kotor grad svjetske baštine od univerzalne vrijednosti, Kotor je i pomorski grad. Nažalost, usljed sankcija i dešavanja 90-ih godina naša pomorska privreda je bila uništena. Radimo na obnovi Crnogorske plovidbe iz razloga što oko 5 000 naših sugrađana plovi na inostranim kompanijama. Trenutno imamo 2 broda u odnosu na 27 koliko smo ih imali na početku 90-ih", rekao je predsjednik Opštine Kotor. 
 
On je dodao i da se moramo oslanjati na turizam.
 
,,Turizam koji proizvodi određene benefite, ali nameće i ograničenja lokalnom stanovništvu i njihovom životu. Treba naći balans između onoga što jesu ekonomski interesi lokalne samouprave u odnosu na ono što je želja investitora i ograničenja koja imamo kao grad pod zaštićenim statusom UNESCO-a", zaključio je Aprcović.
 
 Ambasadorka Judy Rising Reinke se zahvalila na informacijama o glavnim pravcima razvoja grada i predstavljanju razvojnih izazova sa kojima se lokalna samouoprava suočava i najbitnijih investicionih projekata. 
 
,,Smatram da ste već uspjeli u ambiciji da uvrstite Kotor na listu top 10 turističkih destinacija na svjetskom planu. Jedna od uticajnijih svjetskih publikacija 'Blumberg'  stavila je Crnu Goru na prvo mjesto na svojoj listi. Mislim da je Vaš najveći izazov da održite razvoj na zavidnom nivou, ali, naravno, ne na uštrb prirodne ljepote grada", istakla je Nj.E.  Judy Rising Reinke.
 
Ambasadorka je kazala i da bi željela vidjeti što više američkih kompanija i investitora koji će biti  partneri Opštine Kotor.
 
,,Tokom naše dvodnevne zvanične posjete Kotoru trudiću se da identifikujem neke oblasti u kojima bi američke kompanije mogle biti vaši partneri",  rekla je ambasadorka, i dodala da iskreno vjeruje da će se uzajamna saradnja i prijateljski odnosi nastaviti razvijati i ubuduće.
 
 Predsjednik Aprcović je u zaključku predložio da se napravi iskorak u dijelu koji se tiče saradnje na polju kulture i da je neophodno da dvije strane u narednom periodu uspostave dijalog u dijelu ulaganja na području opštine Kotor.