Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

NAJBOLJIM SPORTISTIMA KOTORA ZA 2019. GODINU SINOĆ URUČENA PRIZNANJA

28.12.2019.
NAJBOLJIM SPORTISTIMA KOTORA ZA 2019. GODINU SINOĆ URUČENA PRIZNANJA
Anastazija Petrović, takmičarka džiu džicu kluba "Soko" i Miloš Radonjić, jedriličar "Lahora", najbolji su sportisti Kotora za 2019. godinu.
 
Njima je sinoć u palati Bizanti priznanja uručio predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.
 
,,Ova dodjela mi predstavlja posebno zadovoljstvo, jer je riječ o veoma važnoj oblasti. I prije dodjele zvaničnih priznanja za najbolje, koje je izabrala stručna komisija, određenim klubovima i sportistima upriličen je prijem u Opštini, jer sam svjestan koliko to ovim mladim ljudima znači", istakao je predsjednik Aprcović.
 
Prvi čovjek grada je dodao da će Opština Kotor, u skladu sa svojim mogućnostima, i dalje pružati pomoć i podršku sportistima i klubovima iz našeg grada.
 
Prvo priznanje dodijeljeno je vicešampionki svijeta u disciplini Duo show na Svjetskom prvenstvu u Abu Dabiju održanom od 18. do 24. novembra.
Reprezentativka Crne Gore u kik boksu i džiu džici, član i trener kik boks kluba ,,Boka Kotorska”, član džiu džica kluba ,,Soko” a postigla je sljedeće rezultate u džiu džici:
-Prvak države
-Prvak “Budva Open”
-Prvak “Podgorica Open”
-Prvak “Mimoza Open”
-Prvak “Balkan Open”
- evropsko srebro
-prvenstvo Rumunija
postigla je zapažene rezultate i u kik boksu:
-prvak države
-bronza evropskog kupa-Karlovac
-Prvak “Sarajevo open” i najbolji borac turnira
-srebro svjetski kup-Austrija
-prvak Splendin grand prix
- svjetsko deveto mjesto.
 
Jedriličari broda MM “Shining” na čelu sa skiperom, osvojili su drugo mjesto u ukupnom plasmanu i prvo u svojoj klasi na najvećoj svjetskoj regati Barcolana, koja je 13. oktobra održana u tršćanskom zalivu.
Pobjednik je i na čuvenoj hrvatskoj regati Mrduja, najstarijoj na Mediteranu, na kojoj do tada niko van Hrvatske nije uspio da trijumfuje.
 Bio je ubjedljivo najmlađi skiper pobjednik u 86 godina Mrduje.
 U kotorskom “Lahoru” je počeo da jedri prije osme godine, zajedno sa bratom, prvo u klasi “Optimist”, pa “Laser radijal” i potom na olimpijskoj klasi “Laser standard” u kojoj je išao na svjetska i evropska prvenstva, Mediteranske igre.
Na krstaše je prešao sa 16 godina, i sa njima osvaja mnogobrojna prva mjesta na jadranskim regatama, počev od legendarne “Male ponte” koja je harala Bokom. Sljedeća je bila “Anđela Roso” koja osvaja Omišku regatu u Splitu sa 200 brodova.
Potom stižu “Tutta Trieste 2“ i “Shining“...
 
Takođe, predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović uručio je posthumna priznanja - Veselinu Vesku Markoviću, članu sjajne generacije "Primorca", koja je 1986. godine osvojila prvenstvo i Kup Jugoslavije, članu omladinske, mlade i seniorske reprezentacije Jugoslavije, kao i nezaboravnom  Zvonku Draškoviću, nekadašnjem rukometašu "Kotora", "Dubočice", "Partizana" i "Boke". 
 
U kategoriji najperspektivnijeg sportiste Opštine Kotor za 2019. godinu  izabran je prvotimac vaterpolo kluba Primorac, kapiten reprezentacije Crne Gore do 15 godina, koja je na prvom Evropskom prvenstvu do 15 godina osvojila srebrnu medalju u bugarskom Burgasu -  Josip Reichel.
 
Najbolji sportski klub Opštine Kotor za 2019. godinu je klub koji je počeo sa radom 1973. godine. Sa ukupno 90 djevojčica i dječaka, u ovoj godini učestvovao je na 11 međunarodnih i pet domaćih turnira, i osvojili su 58 zlatnih, 39 srebrnih i 51 bronzanu medalju. U protekloj godini takmičari kluba su sa tri međunarodna turnira vratili sa peharom kao najbolja ekipa.
Takođe, tri takmičara su na različitim turnirima proglašeni kao najbolji takmičari u svojim kategorijama. U prethodne tri godine klub je imao 10 prvaka Crne Gore - Džudo klub "Kotor".
 
Najbolji trener u godini na izmaku je Veljko Uskoković. Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 2000. godine u Sidneju. Sa VK Bečej bio je prvak Evrope 2000. godine.
Kao član Vaterpolo reprezentacije Crne Gore učestvovao na Ljetnjim olimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu.
Veliki sportski radnik, nekadašnji trener VK Primorac, selektor vaterpolo reprezentacije Crne Gore U15, kao i mlade selekcije i trener u Vaterpolo akademiji Cattaro.
 
Sljedeće priznanje dodijeljeno je izuzetnom radniku, istaknutom vaterpolisti koji je tokom karijere osvojio zlato na svim velikim planetarnim takmičenjima-Olimpijskim igrama, Svjetskom prvenstvu i Svjetskom kupu - Mirku Vičeviću.
Ima i tri trofeja LEN kupa sa Brešom, tri puta je bio najbolji sportista Kotora, a jednom Crne Gore.
 Kao reprezentativac SFR Jugoslavije osvojio olimpijsko zlato u Seulu 1988., dva puta bio šampion svijeta 1986. i 1991., a dvostruki osvajač i Svjetskog kupa (1990. i 1991.). Za sve što je uradio u karijeri dobitnik je velikog priznanja u Kući slavnih vodenih sportova.
 
Specijalno priznanje za postignute rezultate i afirmaciju sporta u Kotoru, za veliki trud, angažovanje i doprinos boljem napretku FK ,,Bokelj”,  za poboljšanje infrastrukturnih uslova kluba, podrške i pomoći u rukovodstvu, brige o igračima Opština Kotor dodijeljeno je  internisti kardiologu dr Davoru Kumburoviću.
 
U godini koja je za nama, mnogi kotorski sportisti ostvarili su zapažene sportske rezultate, pa su priznanja za ostvarene sportske rezultate uručena sljedećim sportistima:
 
Za ostvareni uspjeh priznanje se dodjeljuje ribolovcu koji je osvojio:
15. mjesto u svijetu ekipno ostvareno sa ekipom Ama iz Kostanjice, bio vicešampion države u disiplini štapom sa obale, takođe i osvojeno treće mjesto u istoj disciplini, prvak države u ribolovu sa ekipom Ama iz Kostanjice, štapom iz usidrene barke, takođe, drugo i treće mjesto, prvo mjesto pojedinačno na Međunarodnom kupu Rombuna, prvo mjesto ekipno na međunarodnom kupu Rombuna sa ekipom Ama iz Kostanjice, prvo mjesto na međunarodnom kupu Mimoza, više puta, prvo mjesto ekipno na međunarodnom kupu Mimoza, prvo mjesto ekipno na Međunarodnom kupu Poljud, prvo mjesto ekipno na Međunarodnom kupu Zenta, 11. mjesto ekipno na Međunarodnom kupu Oradela, Piran, prvo mjesto ekipno kup Crne Gore, treće mjesto na državnom prvenstvu pojedinačno, disciplina štapom iz usidrenog broda, apsolutni šampion za 2019. godinu u svim disciplinama, nagrada Crnogorskog saveza ribolova na moru. Ova nagrada je pripala Predragu Tasiću.
 
Priznanje za ostvarene uspjehe dodijeljeno je i proslavljenom automobilskom asu.  
Poznatom kao ,,Gorski car”,  legendarni jugoslovenski i crnogorski vozač, ujedno i najtrofejniji, sa 40 godina dugom karijerom, dobitnik je posebnog priznanja AMS Crne Gore kao najbolji automobilista Crne Gore svih vremena.
U protekloj godini osvojio je osmu Zlatnu kacigu na brdskim trkama 2019. godine - Željko Bato Banićević.
 
 Za ostvarene rezultate priznanje se dodjeljuje članici kluba ,,Soko”  koja je osvojila
- zlato na Državnom prvenstvu
- zlato na  “Budva open”
-zlato na “Podgorica open”
-zlato na “Mimoza open”
 -zlato na “istočno Sarajevo open”
- zlato na “Balkan open”
-srebro na prvenstvu Evrope i
-srebro na prvenstvu svijeta, a to je Biljana Mitrović.
 
Za osvareni uspjeh u atletici atletičarka koja je proglašena za najbolju pionirku Crne Gore na osnovu postignutih rezultata u ovoj godini, na državnim prvenstvima osvajala je prva mjesta, te je i na međunarodnim takmičenjima u Elbasu, Dubrovniku i Beogradu  postigla je velike uspjehe. Takođe, vlasnica je i 8 crnogorskih rekorda - Mare Jablan.  
 
Priznanja su dobili i: Danijel Krivokapić,vrhunski sportista,inovator i pionir sporta-grappling,brazilska džiu džica i girevoj sport u Crnoj Gori,nosilac je majstorskog zvanja u džudou,tradicionalne džiu džice,brazilske džiu džice,master sporta u grapplingu-rvanje i girevoj sportu,član najprestižnije svjeztske akademije Allliance i počasni član ruske komande strijela, Milan Franović,trener odbojkašica Gimnazijalca,bkoji je sa kadetskom reprezentacijom Crne Gore postao šampion Balkana, a sa juniorkama kotorskog kluba bio treći u Crnoj Gori, Matija Grgurović,košarkaš "Starsa", čiji je trener  Ivo Petović, mladi košarkaš "Kotora" Maksim Vukčević, jedan od najprespektivnijih igrača ovih prostora, koji je na širem spisku reprezentacije Crne Gore i jedan od najzaslužnijih za plasman kadeta "Kotora" u Superligu, kadetski vaterpolo reprezentativci Crne Gore i srebrni sa evropskog prvenstva u Bugarskoj, Pavle Krivokapić, Mlađan Janović, Neđo Baštrica, Balša Vučković, Miloš Vukšić i Novak Vukajlović,džudista "Kotora" Petar Popović, osvajač 8 medalja na Božićnjem turniru u Splitu, Kupu Makarske, Adija Kupu, Kupu Matea Knego, Kupu Neretvansko Dubrovačke županije, Kupu Mokošice, Dubrovnik Openu i Kupu Zagreb Lika....
 
Pored predsjednika Opštine Kotor Željka Aprcovića, priznanja za najbolje sportiste u 2019. godini su uručili i: sekretarka za kulturu, sport i društvene djelatnosti Marina Dulović, savjetnik za sport Dejan Ognjanović, te članovi Komisije za sport - Nada Vučković, Davor Magud, Dejan Adžić, Momčilo Knežević i Dragan Sklender.
 
Program je vodila Aleksandra Milić.