Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

OTVORENA SALA ZA DEMENTNE OSOBE U DOMU STARIH GRABOVAC

02.10.2019.
OTVORENA SALA ZA DEMENTNE OSOBE U DOMU STARIH GRABOVAC

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, i direktor JU Dom starih ,,Grabovac“ Risan Srđan Dragomanović danas su otvorili salu za dementne osobe.
,,Ovo je institucija koja baštini u sebi humanost , emociju i ljudskost i zbog toga ne zaboravljamo sve one koji koriste njene usluge. Moram podsjetiti da je na sastanku sa ministrom Purišićem prije dvije nedjelje dogovoreno da se otvori i Dnevni centar za stare, a Opština će obezbijediti prostor,“ istakao je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović. On je dodao da će u dogovoru sa susjednim Opštinama obezbijediti i prevoz za sve kojima je isti potreban kako bi koristili usluge Dnevnog centra.

,,Posebno mi je zadovoljstvo što u godini kada Dom starih u Risnu obilježava ovaj značajan jubilej imam priliku da zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i upravom Doma, prisustvujem otvaranju Dnevnog boravka za demenciju,“ najprije je kazao ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.
,,Ovim ulaganjem stvoreni su jedinstveni uslovi u našoj državi za osobe oboljele od demencije, kao i njihovo zbrinjavanje uz određene aktivnosti koje doprinose lagodnijem životu ove populacije,“ istakao je Purišić.

Prisutne je pozdravio i direktor JU Dom starih Risan Srđan Dragomanović: ,,Osim jubileja 50 godina ustanove u Risnu i 72 godine od zvaničnog početka rada, ovdje smo se okupili da sa vama svečano otvorimo multisenzornu salu i park za dementne osobe, u čiju adaptaciju i izgradnju smo uložili 50 000 eura sopstvenih sredstava i 15 000 eura sredstava iz donacije gospodina Henka Majera.“

I sala i park su urađene po posljednjim standardima EU i vodilo se računa o svakom detalju. Ova ustanova ne zaostaje za evropskim i svjetskim domovima za stare. Mislilo se na svaki detalj kako bi se korisnicima život učinio ljepšim, a staranje dostojanstveno.

,,Ovakav vid usluge doprinosi deinstitucionalizaciji, odnosno produženju boravka budućih korisnika usluga u porodičnom okruženju,“ rekao je Dragomanović.

Kapacitet Dnevnog boravka je za 20 korisnika, a opremljen je po najvišim standardima i za te namjene je ustanova izdvojila 65 000 eura.

Ovim ulaganjem stvoreni su jedinstveni uslovi u našoj državi za osobe oboljele od demencije, kao i njihovo zbrinjavanje uz određene aktivnosti koje doprinose lagodnijem životu ove populacije.