Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

PUŠTEN U RAD PODMORSKI KABL

15.11.2019.
PUŠTEN U RAD PODMORSKI KABL

Ceremonija inauguracije infrastrukture interkonekcije Italija - Crna Gora se održala danas u okviru Konvertorske stanice Terna Crna Gora u Lastvi Grbaljskoj.
Događaju je prisustvovao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović i predsjednica Terna grupe Catia Bastioli.
Sa druge strane, u konvertorskom postrojenju Cepagatti (Peskara-Italija), obratio se predsjednik Republike Italije Serđo Matarela, nakon čega su dvojica predsjednika istovremenim pritiskom na dugme aktivirali elektroprenos kroz kabl čime je simbolično inaugurisan početak rada podmorskog kabla Italija-Crna Gora.

Predsjednik Đukanović je pozdravio prisutne:

,,Ovo je veliki dan za Crnu Goru i Italiju, dvije tradicionalno prijateljske zemlje, koje je Jadransko more spojilo zauvijek. Od danas još čvršće. Završetkom grandioznog projekta za XXI vijek - podmorske elektro-energetske konekcije, koju puštamo u rad. Vjerujem da nam je svima čast što smo dio ovog velikog
događaja. Velikog ne samo za naše države, već i za Balkan i Evropu.
Prošlo je samo tri godine od polaganja prve sekcije energetskog kabla sa crnogorske strane, a danas na jednoj i drugoj obali već svjedočimo djelu vrijednih neimara, trijumfu vizije, pregnuća i znanja, ovom savremenom tehnološkom ostvarenju.
Projekat podmorske elektro-energetske konekcije predstavlja ne samo čvrstu energetsku vezu između Crne Gore i Italije, između Balkanskog i Apeninskog polustrva, već model dalje integracije evropskog kontinenta. Ovo je konkretan primjer evropskih integracija. Primjer šta zemlja članica i cijela EU
mogu dati Crnoj Gori i zemljama Zapadnog Balkana. Ali i obrnuto - šta Crna Gora i zemlje Zapadnog Balkana mogu dati EU. Primjer saradnje, pametnog ulaganja i brige o zajedničkoj budućnosti.
Danas na konkretan način pokazujemo da smo dorasli da budemo dio brazvijene Evrope i to u najzahtjevnijoj oblasti u kojoj znanje i stručnost jasno dolaze do izražaja.
Posebno želim da zahvalim našim italijanskim prijateljima iz nadležnih državnih resora i kompanije Terna, sa kojima smo dijelili istu razvojnu viziju i istu posvećenost zajedničkom integracionom cilju. Vjerujem da na ovaj način vodimo najbolju integracionu politiku, koja će odstraniti sve trenutne i eventualno buduće političke prepreke, i otvoriti nove mogućnosti za sve.

Računamo i na prednosti koje nudi kombinacija tehnologija, kontinuirana proizvodnja fotonaponske energije tokom dana i energije vjetra noću. Korišćenje obnovljivih izvora energije osim što povećava energetsku efikasnost, smanjuje emisije gasova staklene bašte u kopnenom saobraćaju.
Pouzdanijem snabdijevanju može znatno doprinijeti i modernizacija mreže.
Zato koristim priliku da pozovem Ternu da nastavimo saradnju i radimo na razvoju pametnih mreža za prenos i distribuciju električne energije u Crnoj Gori, koja će se širiti na region.
I na kraju, siguran sam da je ovaj kvalitetan projekat dobra osnova za naše dalje zbližavanje i povezivanje, da danas činimo veliki korak naprijed u učvršćivanju povjerenja, toliko potrebnog našim prostorima, a rekao bih toliko potrebnog u ovom trenutku i Evropi.
Neka nam je svima sa srećom."

“Energetski most” je potpuno nevidljiv, zato što je podmorski i podzemni na svom zemaljskom dijelu, koji u dužini od 445 km povezuje energetske stanice Ćepagati, u provinciji Peskara i Lastvi, u Opštini Kotor, inženjerska izvrsnost inovacije i tehnologije u međunarodnim razmjerama.
Cjelokupna vrijednost projekta procijenjena je na oko 1,1 milijardi eura. Ovo je najduža podmorska visokonaponska konekcija Terne, na 423 km u podmorju Jadrana, na najvećoj dubini od 1.215 metara, na koje se nadovezuju 22 km podzemnog kabla, 16 km u Italiji (od tačke izlaska na obali do stanice u Cepagatti) i 6 km u Crnoj Gori (od Rta Jaz do stanice u Kotoru).