header image

SAOPŠTENJE POVODOM ODLAGANJA FILMA BORISA MALAGURSKOG

24.06.2021.
blog image

Uvijek ću prvo izabrati interes grada, bezbjednost i sigurnost građana

Povodom zlonamjernog saopštenja potpisanog sa koalicija „Za budućnost Kotora“ gdje su iznijete neistine na moj račun, obavezan sam zbog kotorske i crnogorske javnosti da predočim ključne činjenice povodom planirane i otkazane projekcije filma Borisa Malagurskog.

Nisam bio do sada, niti ću ikada biti, cenzor, niti imam namjeru da budem apsolutni gospodar prilika u gradu, gušeći autonomiju institucija. Kada je Kulturni centar „Nikola Đurković“ zakazao projekciju, o istoj sam obaviješten preko sredstava javnog informisanja. Kako se približavao dan projekcije, tako smo kao gradsko rukovodstvo dobijali informacije od nadležnih državnih službi o tome da se planiraju incidenti u gradu od strane više formalnih i neformalnih grupacija, ne samo iz Kotora već sa različitih strana Crne Gore.

Cjelokupna javnost mora biti upoznata sa činjenicom da je premijera filma bila planirana za večeras u 21 čas, da je u 18 časova planirano prikazivanje dječijeg filma u istim prostorijama, dok je u 19:30 u Starom gradu planiran defile više stotina polumaturanata i njihovih porodica. Naglašavam da, KC „Nikola Đurković“, bez obzira na svoju zakonsku obavezu do dana otkazivanja nije organizovao adekvatno obezbjeđenje za događaj.  Znajući sve to, zahtijevali smo informacije od nadležnih organa o potencijalnim bezbjedonosnim rizicima, a koji su procijenili da se projekcijom filma dodatno usložnjava i otežava zaštita lične i imovinske sigurnosti građana.

Kada sam pozvan da izaberem između projekcije ma kog' filma, ili ma kog' drugog događaja i bezbjednosti i sigurnosti stotina djece i stotina gostiju našeg Grada, budite uvjereni, svaki put ću birati sigurnost djece, roditelja, građana, a na kraju integritet i sliku našeg Grada.

Istine radi, projekciju filma nisam otkazao lično, mada da sam imao ingerencije to bih uradio unazad nekoliko dana, čim sam čuo da je bezbjednost ugrožena. Pozivao sam zvaničnim dopisima danima unazad da se projekcija otkaže upravo zbog bezbjednosti, a konačno formalna odluka je donijeta upravo u KC „Nikola Đurković”.

Moje beskompromisno i trajno opredjeljenje je interes grada Kotora i njegovih građana, bez obzira na cijenu, bila ona politička, društvena ili iskazana u političkoj funkciji koju obavljam, što sam u proteklom periodu i dokazao. Biran sam na mjesto gradonačelnika Kotora da donosim najbolje odluke za Grad i kada su teške i složene, i svoj posao radim potpuno posvećeno, bez zadrške u bilo kom pogledu.

Na kraju, moram da se osvrnem na nedostojne političke komentare da postupam po nalozima iz Podgorice. Autoru ove sramne konstrukcije poručujem da ne mjeri stvari svojim metrom, jer smo svi u društvenom životu Kotora svjesni da upravo on za svaki svoj korak čeka uputstvo i amin iz Podgorice, a odakle ga čekaju njegovi nalogodavci svima je već dobro poznato. Upravo to je bio razlog što smo čekali formalno odlaganje projekcije danima i dozvolili dizanje tenzije, čekajući dok taster-autora neko ne pozove i kaže mu da to smije da uradi.

Odluke gradonačelnika Kotora se donose u kabinetu gradonačelnika, na korist građana Kotora i tako će biti sve dok sam na tom mjestu. Moja vjernost i obaveza leži u javnom interesu Grada i dobrobiti svih njegovih građana, a ne u formalnim i neformalnim centrima gdje god se oni nalazili, kao što je to slučaj kod autora ovog saopštenja.

Predsjednik Opštine Kotor
Vladimir Jokić