Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

VANREDNA SKUPŠTINA I VEBINAR REGIONALNOG SEKRETARIJATA ZA JUŽNU EVROPU I MEDITERAN – ORGANIZACIJE GRADOVA SVJETSKE BAŠTINE (OWHC)

09.09.2021.
VANREDNA SKUPŠTINA I VEBINAR REGIONALNOG SEKRETARIJATA ZA JUŽNU EVROPU I MEDITERAN – ORGANIZACIJE GRADOVA SVJETSKE BAŠTINE (OWHC)

Na 28. Dan solidarnosti gradova svjetske baštine i ujedno 30 godina od osnivanja Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC), juče je održana vanredna regionalna konferencija Sekretarijata za Južnu Evropu i Mediteran kojem pripada Opština Kotor.

Na dnevnom redu je bila tačka koja se odnosila na odobravanje integracije u ovaj Regionalni sekretarijat gradova OWHC-a u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku koji to žele, a prema rezolucijama koje je odobrio Upravni odbor OWHC-a. Na vebinaru koji je uslijedio, održana je prezentacija JESUS DIZ PEREZ-a, predstavnika Opštinske sanitarne kompanije Korobe SADECO, koordinatora evropskog programa INTHERWASTE i eksperta za problem upravljanja otpadom u istorijskim centrima.

Vebinaru i vanrednoj skupštini ispred Opštine Kotor prisustvovale su sekretarka Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine Bojana Petković i koordinatorka opštinske Kancelarije za međunardnu saradnju Jelena Stjepčević, a ispred DOO 'Komunalno Kotor' samostalna savjetnica za zaštitu životne sredine Jelena Radunović. Na vebinaru su gradovi učesnici podijelili iskustva u vezi načina odlaganja otpada u svojim istorijskim centrima. Petkovićeva je izvršila poređenje sa praksom većine ostalih gradova u kojima je uglavnom zastupljeno odvoženje otpada jednom dnevno i upoznala prisutne sa praksom odvoženja otpada u Kotoru više puta dnevno sa ciljem održavanja higijene u gradu uzimajući u obzir prostorne mogućnosti i raspoloživu mehanizaciju kao i sa postojanjem mobilnih reciklažnih stanica u gradu. Ona je takođe istakla da se nadležno preduzeće na odgovoran način bavi tretmanom otpada.

Ovom prilikom najavljena je serija vebinara koji će biti posvećeni problemima sa kojima se susreću gradovi svjetske baštine.

Regionalnom sekretarijatu za Južnu Evropu i Mediteran organizacije gradova svjetske baštine pripadaju gradovi: Ečmijadzin (Jermernija), Beč (Austrija), Stari Grad Baku (Azerbejdžan), Brisel (Belgija), Mostar (Bosna i Hercegovina), Cidade Velha (Zelenortska Ostrva), Dubrovnik i Split (Hrvatska), Kotor (Crna Gora), Bordo, Lion i Strazbur (Francuska), Rodos (Grčka), Luksemburg (Luksemburg), Angra do Eroismo, Elvas, Gimarais, Oporto, Sintra, Evora (Portugal), Aranhuez, Baeza, Kordoba, Kuenka, Granada, Ibiza, Oviedo, Santijago de Kompostela, Segovija, Taragona i Ubeda (Španija).

 

Opština Kotor