Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

KOTOR I NESEBAR POTPISALI MEMORANDUM O OBNOVI PRIJATELJSTVA

18.10.2021.
KOTOR I NESEBAR POTPISALI MEMORANDUM O OBNOVI PRIJATELJSTVA

Opština Kotor i Opština Nesebar su danas potpisale Memorandum o obnovi prijateljstva. Oba grada se nalaze pod zaštitom UNESCO-a.

Sporazum su istovremeno koristeći ZOOM aplikaciju potpisali gradonačelnici Opštine Kotor, Vladimir Jokić i gradonačelnik Opštine Nesebar, Nikola Dimitrov. Potpisivanju u Kotoru je prisustvovala opunomoćena ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori NJ.E. Dr Meglena Plugtschieva, počasni konzul Crne Gore u Bugarskoj, Novica Jovović, predsjednica SO Kotor, Maja Mršulja, kao i potpredsjednici Opštine Kotor Siniša Kovačević i Nebojša Ševaljević. Potpisivanju Memoranduma u Nesebaru je prisustvovala ambasadorka Crne Gore u Bugarskoj, Snežana Radović.

Predjsednik Jokić je kazao da je zadovoljan što se obnavlja odnos između dva grada bogatog kulturno-istorijskog nasleđa. On je izrazio nadu da je ovo potpisivanje početak još dublje saradnje Bugarske i Crne Gore.

NJ. E. ambasadorka Plugtschieva kazala je da joj je posebno zadovoljstvo što je ambasadorka baš u Crnoj Gori i što ima čast da prisustvuje obnovi prijateljstva dva grada koja su različita, ali su oba pod zaštitom UNESCO-a.

Predsjednik Opštine Nesebar, Nikolai Dimitrov je rekao da mu je žao što se zbog pandemije memorandum ne potpisuje zajednički u Kotoru ili Nesebaru, ali je istakao da očekuje da će se predstavnici ovih gradova sresti čim epidemiološka situacija to dozvoli.

Ambasadorka Radović je istakla da je ono što Nesebar i Kotor povezuje istorija, kultura i poseban osjećaj kad se nalazite u bilo kom od ova dva grada. Ona očekuje da kad pandemija koronavirusa to dozvoli delegacija Kotora posjeti Nesebar, kao i da delegacija Nesebara posjeti Kotor.

Nakon potpisivanja Memoranduma, u Kotoru je, u crkvi Svetog Pavla upriličeno otvaranje izložbe “Bugarski spomenici pod zaštitom UNESCO-a”.

 

Kabinet predsjednika Opštine Kotor
Vladimira Jokića