Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL UHVATI FILM KOTOR OD 22. DO 24. SEPTEMBRA

19.09.2023.
MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL UHVATI FILM KOTOR OD 22. DO 24. SEPTEMBRA

 

Pored projekcija 20 kratkometražnih filmova na temu invalidnosti, publika će moći da pogleda i regionalna filmska ostvarenja na ovu temu kao i jedan domaći film. 

Festival počinje projekcijom filmova i predavanjem psihološkinje Olivere Marković u kotorskoj Gimnaziji na temu : “Vršnjačka podrška- I meni je važno”.  Festivalski program nastavlja se segmentom “Uhvati filmić” u Osnovnoj školi”Savo Ilić” . Učenici će pogledati animirane filmove na temu inkluzije, a na istu temu radionicu i razgovor sa učenicima imaće glumica Branka Otašević . U petak u popodnevnim satima počinje Radionica fotografije “Mijenjamo perspektivu” koju tokom festivala vodi fotograf Duško Miljanić. Na svim digitalnim platformama Festivala moći ćemo da pogledamo radove polaznika. 

U petak veče, tokom svečanog otvaranja biće otvorena izložba fotografija Invisible Lives, a održaće se i panel diskusija “ Žene i invaliditet- Gdje je tu film” koju moderira Nataša Nelević a učesnice su Marina Vujačić, direktorica UMHCG i Milesa Milinković, direktorica Filmskog festivala Uhvati film Novi Sad.

Drugog festivalskog dana Masterclass na temu “Kako sam snimiti film” održaće reditelj Dušan Vuleković, a zatim će biti održan okrugli sto MREŽA- na kome će učestvovati predstavnici filmskih festivala iz regiona i Evrope koji se bave temom invalidnosti u filmskoj industriji.

Festival se završava segmentom “Kroasan, kafa i kratke priče” gdje će gost biti Sead Šabotić reditelj i koordinator Inkluzivnog filmskog kampa. 

I ove godine ulaz je besplatan za sve programske segmente. 

Festival organizuje NVU “Art 365” uz podršku Opštine Kotor, Turističke organizacije Kotor, Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, Kulturnog centra "Nikola Đurković" Kotor, Resursnog centra "Peruta Ivanović"i Filmskog centra Crne Gore. Festival su podržali  i privredni subjekti Domaća trgovina, hotel Cattaro i hotel Porto In. 

Prijatelji festivala su Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), JU Gimnazija Kotor i Osnovna škola "Savo Ilić".

Projekat je dio regionalne mreže Filmski festival “Uhvati film” koji realizuju partnerske organizacije iz regiona KAO Parnas Novi Sad, Udruga Spirit Rijeka, HO Partner Banja Luka i NVU Art 365 iz Podgorice