header image

ZAVRŠENA KONFERENCIJA BORBA PROTIV DISKRIMINACIJE I ZLOČINA IZ MRŽNJE PREMA LGBTI OSOBAMA U ALBANIJI

02.11.2021.
blog image

Završna konferencija "‘Combating discrimination and hate crimes against LGBTI+ persons in Albania." (Borba protiv diskriminacije i zločina iz mržnje prema LGBTI osobama u Albaniji) organizovana je u subotu.
U ime Opštine Kotor koja je primjer najbolje prakse u oblasti sprovođenja LGBT aktivnosti na lokalnom nivou, prezentaciju je održala savjetnica za mlade, djecu i LGBT u Opštini Kotor, Madalena Martinović.
Ona je govorila o izradi Lokalnog akcionog plana za unapređenje kvaliteta života LGBTI zajednice, o sprovođenju aktivnosti iz navedenog plana, te o članstvu Opštine Kotor u Rainbow Cities Network.
Opština Kotor je jedina opština u regionu pored Ljubljane koja je član navedene mreže. Rainbow Cities je mreža međunarodnih gradova koji se bave LGBTIQ+ politikom. Cilj navedene mreže je razmjena iskustva i znanja evropskih gradova o LGBTIQ+ politici. Međunarodni gradovi koji sarađuju u mreži Rainbow Cities su: Berlin (Njemačka), Bergen (Norveška), Brisel (Belgija), Dumphries i Galovej (Škotska), Ženeva (Švajcarska), Gent (Belgija), Briž (Belgija), Hamburg (Njemačka), Keln (Njemačka), Madrid (Španija), Barselona (Španija), Mexico City (Mexico), Brajton (Engleska), Minhen (Njemačka), Ljubljana (Slovenija), Torino (Italija), Bolonja (Italija), Istanbul (Turska), Beč (Austrija), Pariz (Francuska), Cirih (Švajcarska), Oslo (Norveška), a iz Holandije Amsterdam, Hag, Nijmegen, Roterdam i Utreht.
Podsjetimo, Opština Kotor je i prva opština u Crnoj Gori koja je potpisala Sporazum o saradnji u cilju unapređenja položaja i zaštite prava LGBTI osoba, a potpisali su ga predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Opštine Kotor u aprilu 2014. godine.

Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti
Opština Kotor