header image

Godišnji sastanak matičara Crne Gore

12.05.2014.
blog image

Redovni godišnji sastanak matičara Crne Gore održan je 09.05.2014.godine u Bijelom Polju i istom su u ime Opštine Kotor prisustvovali Anka Perović i Stanija Barjaktarević. Na sastanku je analizirana primjena propisa iz matičarstva vezano za sklapanje braka i problemi oko pribavljanja dokumentacije, posebno uvjerenja o slobodnom bračnom stanju zbog neusklađenosti nadležnosti izdavanja ovog dokumenta, kao i uopšte pribavljanja dokumentacije za strance i raseljena lica.


Dogovoreno je da se inicira donošenje pravilnika kojim bi se precizirali mogućnosti sklapanja braka u slučaju nemogućnosti pribavljanja kompletne dokumentacije.
Na istom sastanku razmatrana je mogućnost omasovljenja i poboljšanja organizacije zajedničkog vjenčanja koje se već tri godine održava u beranama na dan Opštine Berane 20.jula.
Neophodno je pružiti podršku ovoj manifestaciji i putem sredstava medija upoznati sve one koji žele sklopiti brak u ovom periodu, sa mogućnošću učestvovanja u zajedničkom vjenčanju u beranama i prednostima koje pruža ovo vjenčanje, kao i dati podršku prisustvovanjem matičara svih opština i drugih predstavnika na istoj.