Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

DALIBORKA KORDIĆ DOBITNICA JE NAGRADE ZA NAJBOLJI VIZUELNI RAD

17.11.2023.
DALIBORKA KORDIĆ DOBITNICA JE NAGRADE ZA NAJBOLJI VIZUELNI RAD

 

Daliborka kordić dobitnica je nagrade za najbolji vizuelni rad nastao u Kotoru u 2023. godini. Tu odluku donio je stručni žiri u sastavu Tatjana Kriještorac, istoričarka umjetnosti (predsjednica) i članice, istoričarke umjetnosti Gordana Franović i Jelena Bakić.

Gradonačenik Kotora, Vladimir jokić,  svečano je uručio nagradu najboljoj kotorskoj vizuelnoj umjetnici u 2023. godini I otvorio izložbu riječima: ”Izložba kotorskih vizuelnih umjetnika je prilika da se svake godine podsjetimo da umjetnost u ovom gradu živi, ali ne samo da živi već da ima svoje plodove koji bi bili na ponos i mnogo većim gradovima. 

Na ovim izložbama sam imao priliku da se upoznam sa ljudima na koje se danas ovaj grad oslanja. Zbog toga vjerujem da će ova i sve izložbe pred nama donositi sve veći kvalitet. Zasluženo je ove godine  Daliborka ponjela nagradu za najbolji vizuelni rad u Kotoru. Pored tog priznanja, vjerujem da je ozbiljno priznanje i samostalna izložba u kojoj ćemo svi uživati, a ono što mogu obećati je da će grad Kotor sasvim sigurno naći način da i svim ostalim vizuelnim umjetnicima čiji su radovi dio ove izložbe pokaže poštovanje i uvaži njihov trud i doprinos.

„Žiri je nakon dužeg razgovora, analize i ozbiljne dileme, na kraju jednoglasno dodijelio Nagradu za najbolji likovni rad nastao u Kotoru u 2023. Godini, triptihu Daliborke Kordić. Razlozi koji su opredijelili žiri su: zaokruženost cjeline koja se očitava u radu Daliborke Kordić,u kojem prepoznajemo  samouvjereno, znalačko i gotovo besprekorno komponovanje, kao rezultat bogatog stvaralačkog iskustva umjetnice. Triptih nas uvodi u već prepoznatljivu ekspresivnost, raskošnu izražajnost lica i sveden, a dinamičan kolorit. Kontrast jednostavnosti pozadine i bogato definisanog lika poseban je pečat ovog triptiha” izjavila je sekretarka Kriještorac, konstatujući da kvalitet izložbe iz godine u godinu raste, kao i interesovanje umjetnika da u njoj učestvuju.

Iskazujući zahvalnost sekretarki Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, gospođi Tatjani Kriještorac, dobitnica nagrade je istakla da bez pomoći tog organa lokalne uprave slike koje su nagrađene nikada ne bi bile naslikane. Smatra da je svijest o kulturi kao bitnom segmentu svakog društva ključno kako bi se razumjeli umjetnici, njihove potrebe, potencijal i uticaj u kreiranju optimalnog ambijenta za stvaralaštvo. 

Na izložbi „Kotorski vizuelni umjetnici 2023.“ učestvuje 19 umjetnika: Milodaraka Milatović, Dubravka Milivojević Ivanović, Bosiljka Bakočević, Petar Martinović, Anastasija Đukić, Simon Vukčević, Milenko Premović, Dušica Ivetić, Bojana Krivokapić, Dana Radojković, Eleonora Apollonio, Nedeljko Simanić, Mile Albijanić, Ružica Rebronja, Nikola Marković, Daliborka Kordić, Kovalchuk Arkady Leonidovich, Vasilija Jovanović i Milanka Mirković