Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

GOVOR MAJE MRŠULJE POVODOM DANA OPŠTINE KOTOR

21.11.2023.
GOVOR MAJE MRŠULJE POVODOM DANA OPŠTINE KOTOR

Uvaženi predstavnici Vlade Crne Gore, potpredsjedniče Vlade g-dine Koprivica, poštovana ministarko kulture i medija, g-đo Vujović, poštovana vršiteljko dužnosti Predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore g-đo Vučković, uvaženi predstavnici Osnovnog suda i Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, Vaše ekselencije – ambasadore Ruske federacije, Republike Turske i Republike Bugarske, uvaženi predstavnici Vojske i mornarice Vojske Crne Gore, dragi predstavnici prijateljskih gradova - Beograda, Prerova, Orhida, Mostara i Ćuprije, dragi gosti iz Pule i Sarajeva, predsjednici opština i skupština, poštovani predstavnici medija, uvažene kolege odbornice i odbornici, poštovani gradonačelniče g-dine Jokiću, drage sugrađanke i sugrađani, Velika mi je čast i zadovoljstvo biti na ovom mjestu i moći da vas sve pozdravim i zahvalim na vašem prisustvu povodom dana našeg Grada, dana koji u sebi, ne slučajno, objedinjuje 3 velika praznika – Dan oslobođenja Kotora, Svetog Arhangela Mihaila-Aranđelov dan i Gospu od zdravlja, koje praznike ovom prilikom iskreno čestitam!

Svakog 21.Novembra iznova se istinski radujem ovom danu i proslavi njegovog obilježavanja, jer svaki novi 21.Novembar podsjeća na zajednički život, toleranciju, multivjerski i nacionalni sklad, a što ujedno predstavlja još jednu osobenost i uzvišenu vrijednost građana ovog Grada.
Današnja proslava koja je vezana za oslobođenje od okupatora prije tačno 79 godina, a koje je značilo još jednu u nizu istorijskih prekretnica kroz vjekovno trajanje i postojanje ovog grada, značilo je istovremeno nastavak razvoja našeg grada.
Ono što nam ostaje kao amanet, kojeg se uvijek sa ponosom i poštovanjem moramo sjećati jeste da su u temelje ovog grada i naše sadašnjosti, pali i položeni mnogi životi, životi smjelih i hrabrih patriota, koje nikada ne smijemo zaboraviti, jer su oni svoje živote dali “ za buduća neka pokoljenja”!
Pozivam Vas da im odamo poštu minutom ćutanja.

Neka im je vječna slava i hvala!

Grad Kotor – vječita inspiracija i nadahnuće pjesnika, umjetnika, slikara i svih onih koji bi bar jednom vidjeli i doživjeli ovaj naš dragulj – smješten između mora i planina, opasan viševjekovnim zidinama, prkosno stoji ne ostavljajući nikog ravnodušnim. Svako onaj koji prošeta njegovim trgovima i popločanim uskim ulicama, na tako malom a velikom prostoru ima priliku vijeti bogatstvo i blago kojim se rijetko koji grad može pohvaliti – od Katedrale Svetog Tripuna, crkava Svetog Luke i Svetog Nikole, Blažene Ozane do mnogobrojnih Palata koje svjedoče istoriju i podsjećaju na neko davno vrijeme, i nekadašnje vlastelinske porodice kojima je dom bio ovaj naš Grad. Kotor - grad u kojem su se oduvijek sretale i danas sreću različite kulture, običaji, tradicionalne vrijednosti a upravo su one mjera i bogatstvo našeg zajedništva i odnosa koji u ovom gradu počiva na toleranciji i razumijevanju drugačijeg.

Uz mnogo truda, brižljivo čuvajući ovaj biser, zajedno smo uspjeli da Kotor bude ono što jeste, prepoznatljiv grad na evropskim i svjetskim mapama, nezaobilazna luka za hiljade posjetilaca, grad prirodne i kulturne baštine, grad međuvjerskog i međunacionalnog sklada, grad član regionalnih i međunarodnih organizacija i grad kojem se svi rado vraćaju. Utici o Kotoru su nepodijeljeni – svima fale riječi da opišu divljenje prema gorostasu koji svojim posebnim, neopisivim duhom, srdačnim i susretljivim ljudima, očara svakog posjetioca, makar se i jednom našao na njegovim pločnicima.

Privilegovani životom u Kotoru i prostoru darovanom rijetkima, nastavljamo sa razvojem grada na zadovoljstvo svih njegovih građanki i građana, preko ulaganja u putnu infrastrukturu, poboljšanja vodosnabdijevanja u svim djelovima grada, izgradnjom sportskih igrališta, ulaganjem u prosjvetne, zdravstvene i druge istitucije na teritoriji Kotora, brinući o najmađim kao i najstarijim sugrađanima i otvarajući sadržaje njima namijenjene, ulagajući u sport i kulturu, radimo timski na tome da život u ovom gradu bude bolji i ljepši iz godine u godinu, da bude po mjeri naših građana koji to istinski zaslužuju!

Nadavna svečana predaja Incijative za povratak statusa Grada Kotoru od strane gradonačelnika g-dina Jokića predsjedniku Crne Gore g-dinu Milatoviću, i njena dalja realizacija kroz nadležne institucije i Skupštinu Crne Gore, uz punu podršku uvaženog predsjednika Crne Gore značiće priznanje i vraćanje onoga što Kotor uistinu jeste – a to je Grad!
Hvala vam svima koji ste današnjim prisustvom uveličali proslavu našeg grada! Zahvaljujem se i onima koji su nam uputili srdačne čestitke!
Dragim sugrađankama i sugrađanima, koji slave, čestitam i želim srećnu slavu Svezog Arhangela Mihaila-Aranđelov dan i Gospu od zdravlja!
U želji da u radosti provedemo današnji praznik grada, Dan oslobođenja, proglašavam svečanu sjednicu otvorenom!