header image

KOTOR DOBIJA PRVE KILOMETRE BICIKLISTIČKE STAZE

06.12.2019.
blog image
Opština Kotor sprovodi projekat finansijske perspektive IPA 2014-2020 “SUMPORT – održiva mobilnost u lučkim gradovima MED područja”. Kroz ovaj projekat je u predhodnih 30 mjeseci finansirano jačanje kapaciteta planiranja u vezi sa održivom mobilnošću lučkih gradova kroz dijeljenje iskustava, pilot aktivnosti i organizovanje obuka.
 
Nakon usvajanja Odluke o regulisanju saobraćaja na teritoriji opštine Kotor krajem prethodnog mjeseca, sprovedena je pilot aktivnost integrisane biciklističke staze dužine od 2km na trasi puta od bivšeg auto kampa do Instituta za biologiju mora.
Uskoro će sugrađani koji koriste bicikl, imati stazu namijenjenu samo njima, jer je ovo prva biciklistička staza u Kotoru.
 
Podsjećanja radi, ta dionica puta je, pomenutom Odlukom, proglašena jednosmjernom, pa će biciklistički i kolski saobraćaj moći nesmetano da se odvijaju.
 
Osim biciklističke staze, Kotor je kroz ovaj projekat dobio četiri pametne klupe i dva parkirališta za bicikla koji su instalirani na Donjem putu. Klupe se napajaju i pune solarnom energijom i multifunkcionalnog su karaktera.