header image

Nagrada “Ujedinjena Evropa” gradonačelnici Kotora Mariji Ćatović

19.12.2013.
blog image

Međunarodni Sokratov komitet Evropske poslovne skupštine u Oxfordu, UK, danas je tradicionalno dodjeljivao nagrade “Ujedinjena Evropa”. Među tri nagrađena gradonačelnika evropskih gradova, našla se i predsjednica Opštine Kotor, Marija Ćatović, koja je nagradu primila za lični doprinos pozitivnoj slici nacionalne ekonomije, implementaciji i realizaciji međunarodnih programa i razvoju procesa evropskih integracija. Nagradu joj je uručio John Netting, predsjednik Evropske poslovne skupštine. Ovo je prvi put da neko iz Crne Gore bude nagrađen priznanjem “Ujedinjena Evropa”.

 

Ove godine, skupu je prisustvovalo mnoštvo eminentnih ličnosti iz svijeta bankarstva, nauke, inovacija, obrazovanja i kulture, među kojima su Paul Briggs, Predsjednik međunarodnog kluba lidera i Christina Howell, Predsjednica Privredne komore Doline Temze, UK.

Mišljenje Međunarodnog Sokratovog komiteta Evropske poslovne skupštine jeste da će primanje ove prestižne nagrade, i samim tim ulazak u redove Samita Lidera, olakšati dalju promociju grada Kotora i stvaranje zajedničkih projekata na tržištima zemalja koje su učesnice Samita (Afrička Unija, Bliski Istok, Arapska liga, ASEAN, BRICS, CIS i ostale geopolitičke formacije).

Nominacije za nagradu “Ujedinjena Evropa” se predlažu na osnovu statistike analitičkog odsjeka Evropske Poslovne Skupštine, uzimajući u obzir internacionalnu sliku programa “Lideri 21. vijeka” i preporuke partnera: Internacionalni Kongres industrijalaca i preduzetnika (Ruska federacija), Evropski centar za istraživanje tržišta (Belgija) i dr.

Sljedeće informacije su uzete u obzir od strane analitičkog odjeljenja i EBA Sokratovog Odbora: ekonomski potencijal, ljudski resursi, kvalitet života, infrastruktura i poslovni korisnici.

Osnovna misija Evropske Poslovne Skupštine je da se privuče međunarodna pažnja i pruži podrška talentovanim ljudima sa visokom društvenom aktivnošću, kao i profesionalcima u osnovnim sferama društvenog života.