header image

OŠTEĆENJE PODMORSKOG CJEVOVODA IZAZVALO PROBLEME U VODOSNABDIJEVANJU

08.11.2019.
blog image

„Postoji mogućnost da je jedan od brodova koji je boravio u kotorskom zalivu u srijedu 6. novembra u jutarnjim satima, spuštajući sidro, oštetio podmorski cjevovod, što bi moglo izazvati značajne probleme u vodosnabdijevanju, naročito, tokom ljetnjih mjeseci“ - saopšteno je Radio Kotoru iz DOO „Vodovod i kanalizacija“.

Kako nam je kazao direktor Safet Luković do sumnje koja ukazuje da se radi o ozbiljnom oštećenju je došlo nakon što je evidentirana nagla potrošnja vode na cjevovodu koji vodi od škaljarskog rezervoara prema naseljima Muo, Prčanj i Stoliv i dalje.

„Ekipe su izašle na teren i obišle područje do Veriga i ništa nije pronađeno, što je ukazivalo da postoji mogućnost da je oštećen podmorski cjevovod. Odmah se intervenisalo kod kuće Iva Visina. Kopneni dio cjevovoda tu ulazi u more i od tog lokaliteta do Svetog Stasija je zapravo postavljen podmorski cjevovod. Radnici su pokušali da zatvore ventil što je bilo jako teško zbog velikog protoka vode, iako je na drugoj obali zaliva ventil bio zatvoren. To je opet ukazivalo da je problem na podmorskom cjevovodu. Krenuli smo dalje. Bilo je izuzetno nevrijeme tog dana, jak južni vjetar. Znajući da su u zalivu dva broda posumnjali smo da postoji mogućnost da je neki od brodova spuštajući sidro oštetio podmorski cjevovod. Naravno, to nismo mogli sa sigurnošću reći“ – kaže Luković.

Izvor: Radio Kotor