header image

OTVORENA IZLOŽBA OD KRKA DO KOTORA

29.11.2019.
blog image

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović otvorio je sinoć izložbu ,,Od Krka do Kotora“ Ivana Volarića – Piturića. Izložba je otvorena u Pomorskom muzeju Crne Gore, a u okviru proslave 21. novembra, Dana opštine Kotor.

,,Poznato je da je slikar Ivan Volarić Piturić ostvario zapažen slikarski opus na području Boke Kotorske – u Perastu na ostrvu Gospe od Škrpjela gdje je oslikavao kupolu i prezbiterijalni prostor svetilišta, a u Morinju je izgradio ikonostas za crkvu svetog Save.
Umjetnik o kome se malo zna, poprilično je zaintrigirao kulturnu javnost Crne Gore i Hrvatske, zahvaljujući istraživanjima Centra za kulturu grada Krka i Pomorskog muzeja Crne Gore iz Kotora“, kazao je najprije predsjednik Aprcović.

Ovom izložbom ostvarena je kulturna saradnja između Crne Gore i Hrvatske, ali i zmeđu dva prijateljska grada – Krka i Kotora.

,,U ovo praznično vrijeme, nadahnjuju nas večeras izloženi portreti, sakralne kompozicije i enterijer autentičnog bokeljskog salona. Počastvovani smo što najznačajniji crnogorski grad po pitanju kulture i kulturnih znamenitosti, Kotor, ima tu mogućnost da ovom izložbom ne dozvoli da ovakav umjetnik bude zaboravljen,“ zaključio je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović i proglasio izložbu otvorenom.

Prisutne je pozdravio i direktor Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru Andro Radulović, a izložbu su pripremile Radojka Abramović, mr Marija Mihaliček i Zorica Čubrović.