header image

PREDSJEDNIK APRCOVIĆ ČESTITAO SVJETSKI DAN ROMA

08.04.2020.
blog image

U ime Opštine i u svoje lično ime, želim da uputim čestitke povodom 8 aprila, Svjetskog Dana Roma, svim članovima Romske etničke zajednice u Kotoru i u cijeloj Crnoj Gori, kao i predsjedniku Udruženja Roma Crne Gore, gospodinu Isenu Gašiju.
Ovom prilikom želim da naglasim da će Opština Kotor i dalje nastaviti aktivno da radi na poboljšanju položaja naših sugrađana i sugrađanki romske etničke pripradnosti na svim nivoima. Svjesni smo da, iako se postigao napredak po pitanju socijalne inkluzije Roma i Romkinja, pred nama stoje brojni izazovi kako bi se njihov položaj poboljšao u skladu sa međunarodnim standardima.

Tokom proteklih mjeseci intenzivirani su sastanci sa predstavnicima romske zajednice i nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima romske populacije u Crnoj Gori. Na ovim sastancima prepoznati su aktuelni problemi romske populacije u Kotoru i dogovoreni dalji koraci za njihovo rješenje. Kroz akcione planove i aktivnosti Opštine u budućnosti nastojaćemo da doprinesemo rješavanju imenovanih problema.

Uz saradnju sa predstavnicima lokalne romske zajednice i relevantnim organizacijama koje se bave pitanjima Roma, potrudićemo se da se ostvari napredak i u oblastima zapošljavanja, obrazovanja, stanovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kao i po pitanju statusa romskih žena i djevojčica.