header image

PREDSJEDNIK APRCOVIĆ PRIMIO AMBASADORA REPUBLIKE SLOVAČKE U CRNOJ GORI NJ.E. BORISA GANDELU

31.07.2020.
blog image
Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović susreo se danas sa izvanrednim i opunomoćenim ambasadorom Republike Slovačke u Crnoj Gori NJ.E. Borisom Gandelom.
 
Ambasador Gandel ovom prilikom je izrazio zadovoljstvo dolaskom u Kotor istakavši da su odnosi između Republike Slovačke i Crne Gore izuzetni. Predsjednik Aprcović je naglasio da Kotor koji je dio svjetske kulturne baštine sa bogatim kulturnim životom i jedna od top destinacija u svijetu za posjetiti ima šta da ponudi kao partner u okviru saradnje Crne Gore - punopravne članice NATO saveza i regionalnog lidera u procesu evropskih integracija sa Slovačkom Republikom.
Ambasador Gandel ovom prilikom je podsjetio da je kao članica Evropske unije i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, u pravcu pozitivnog makroekonomskog razvoja, Slovačka postala donator razvojne pomoći (ODA - Zvanična razvojna pomoć).
Naime, Slovačka je od 2003. godine uključena u bilateralne programe razvojne pomoći i projekte, pored pružanja multilateralne i humanitarne pomoći. Istovremeno, od 2004. godine, kao država članica Evropske unije, Slovačka se bavi finansiranjem razvojnih aktivnosti koje sprovodi Evropska komisija. U tom kontekstu, na današnjem sastanku je zaključeno da će Opština Kotor posredstvom ambasade Slovačke Republike u Crnoj Gori imati mogućnost da naredne godine kandiduje projekte koji se odnose na pomoć djeci u stanju socijalne potrebe u okviru Sporazuma o razvojnoj saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Slovačke Republike.
Takođe je zaključeno da će se buduća saradnja odvijati na polju kulture, uspostavljanja partnerstava sa slovačkim gradovima a u fokusu će biti i saradnja sa slovačkim privrednicima.