header image

VIII Forum gradonačelnika Puta Svile

28.10.2013.
blog image

Predsjednica Opštine Kotor, Marija Ćatović, učestvovala je u radu 8. Foruma gradonačelnika sa Puta Svile koji je održan u južnokorejskom gradu Yeosu, 21-24. oktobra ove godine.Tokom Foruma raspravljalo se na temu uklanjanja barijera i stvaranja novih kulturnih, obrazovnih, ekonomskih, zdravstvenih, ekoloških mostova između gradova sa Puta Svile. Primarni značaj dat je pomorskom Putu Svile, okeanu uopšte kao elementu koji, zapljuskujući sve kontinente, povezuje različite kulture i time stvara sponu, most među ljudima.

Kotor, kao pomorski grad koji je vjekovima trgovačkim morskim putevima bio povezan sa Istokom, prepoznat je kao bitna karika Puta Svile, i kao takav 2012. godine u Kineskom gradu Xi Anu uključen u ovu međunarodnu asocijaciju od velikog značaja.
Predsjednica Ćatović je prisutne upoznala sa kulturno-istorijskim značajem UNESCO-vog Kotora, mogućnostima koje taj primorski grad pruža, te viševjekovnim vezama koje je uspješno njegovao sa svim značajnim pomorskim trgovačkim centrima u svijetu.
Na kraju Foruma potpisana je Deklaracija kojom su se svi učesnici obavezali na širenje kulturne, turističke, ekonomske, obrazovne mreže, na građenje novih mostova i time stvaranje ljepšeg, sigurnijeg i otvorenijeg prostora za sve stanovnike naše planete.