Kotor

Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

DJEČJA ISKRENOST JOŠ SNAŽNIJE POVEZALA GAZIANTEP I KOTOR

10.05.2024.
DJEČJA ISKRENOST JOŠ SNAŽNIJE POVEZALA GAZIANTEP I KOTOR

Osim što ih kao nosioce bogatog kulturnog nasljeđa veže pripadnost Svjetskoj listi UNESCO-a, Kotor i turski Gaziantep njeguju posebnu saradnju, od 2014. godine učvršćenu pobratimskom bliskošću.

Snažno prijateljstvo dvaju istorijski značajnih gradova posebno je potvrđeno nakon prošlogodišnjeg razornog zemljotresa u Turskoj kada su građani Kotora predvođeni Opštinom Kotor, prisjećajući se kotorskog zemljotresa iz 1979. godine, ispoljili ogromnu humanost prikupljanjem pomoći ugroženom stanovništvu Gaziantepa. Kotorski spasioci Nikola Banićević, Božidar Belan i Mario Marković učestvovali su u spasilačkim misijama u Turskoj, a tada je predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić mališane iz Gaziantepa pozvao da posjete Kotor.

Čvrstu povezanost pobratimskih gradova najbolje oslikavaju upravo dječiji osmijesi, kroz zajedništvo i prijateljstvo koje ovih dana u drevnom gradu svjedoče djeca Gaziantepa i Kotora. Srdačnim druženjem ova su djeca pobrisala jezičku barijeru, upoznavajući jedni druge o kulturnim znamenitostima svojih gradova, kao i o temama koje nezavisno o meridijanima zaokupljuju pažnju osnovaca. Učenici i volonteri kotorskih škola iskazali su ljubaznost i gostoprimstvo, dok su njihovi vršnjaci iz Turske iskrenošću i skromnošću osvojili srca Kotorana sa kojima su susretali.

Posebno dirljiv trenutak jeste njihovo druženje sa Nikolom, Božidarom i Marijem, spasiocima koji su zbog misija u zemljotresu razorenom turskom jugu mogli da osjete tugu i breme koju nose mališani Gaziantepa. Riječi ohrabrenja stigle su i od predsjednika kotorske opštine koji je u neposrednom druženju sa djecom, drugarski i sa roditeljskom brigom kazao da memorije ostaju, ali da život daje nadu i svjetliju budućnost.

Bilo bi jako lijepo da kotorske slike i novonastala prijateljstva ovoj djeci pruže dodatnu snagu u bezbrižnijem i srećnijem odrastanju, a Gaziantep i Kotor, zahvaljujući njima i kotorskim mališanima, imaju, već sada, snažniju i bliskiju povezanost.